De groene en gekleurde tuinomheiners: hagen/heesters en klimplanten

De groene en gekleurde tuinomheiners: hagen/heesters en klimplanten

Tuinplanten | 11 april 2019

Wil jij zoveel mogelijk omringd worden door planten in jouw tuin? Dan is het zowel leuk als handig om je tuin te omheinen met planten. Maak je eigen haag door jouw favoriete heesters en bomen te combineren. Heb jij een schutting of een hek om je tuin heen? Dan bieden klimplanten de oplossing voor meer kleur in je tuin. Wij geven je inspiratie en tips voor het planten van hagen en klimplanten. Je leest het allemaal hier.

Hagen: een combinatie van sterk groen

Je vindt hagen in allerlei maten, vormen en kleuren. Ze zijn vaak opvallend door hun grootte en goed samen en door elkaar te combineren. Let wel op welke bomen en heesters je kiest, want ze zijn niet allemaal geschikt als tuinomheining. Dit is afhankelijk van de groeisnelheid en of de heester of boom groen blijft of z’n blad verliest. Wij geven je een aantal ideeën voor jouw haag.


De Beukenhaag is misschien wel een van de bekendste hagen. Ga jij voor een rode beukenhaag of voor een groene? Waarom mix je de kleuren niet door elkaar? Zo krijg je een mooi kleuren effect. De beukenhaag kan 2 tot 3 meter hoog worden en behoudt altijd zijn bladeren, al kunnen ze wel bruiner worden in de winter. Je vindt de beukenhaag bij ons in bare rooted (kale wortels) vorm. Dit betekent dat het wat langer duurt voordat er een gehele haag staat maar dat uiteindelijk de planten sterker zijn.De blauwe haagconifeer ‘Columnaris’ geeft met zijn blauwgroene bladeren een ontzettend gaaf effect aan je tuin. Deze haag kan wel 3 meter hoog worden, waardoor hij perfect is als tuin omheining. Een extra voordeel is dat de haagconifeer altijd groen blijft. Geniet dus het hele jaar door van deze pracht.

 

Een andere bekende haag is de Levensboom (Thuja). De Westerse Levensboom ‘Smaragd’ dankt zijn naam aan de mooie smaragdgroene schubben. Het grote voordeel aan de levensboom is dat hij het hele jaar mooi groen blijft en zijn schubben houdt. Deze conifeer staat wel bekend als een langzame groeier en heeft dus tijd nodig om als volledige tuinomheining te fungeren.Bamboe is de hipste trend van dit moment. De Fargesia ‘Rufa’ wordt steeds meer gebruikt als vervanger van een schutting. Met deze bamboe plant geef je ook nog eens een Aziatisch tintje aan jouw tuin. Hij kan tussen de 1,5 en 2,5 meter worden en blijft het hele jaar groen.De Taxus is in dit lijstje de enige haag van naaldbomen, wat een ruig effect geeft voor jouw tuin. De haag blijft heel het jaar mooi donkergroen, met in het najaar een speelse twist met z’n rode besjes. De Taxus staat bekent om zijn goede kwaliteit.

Klimplanten: de prefecte schutting en muur bedekkers

Ooit over nagedacht om jouw schutting, schuur, pergola en muur om te toveren naar een groene wand? Klimplanten zijn de oplossing om jouw tuin ook in de hoogte extra groen en kleur te geven. Hierbij wordt vaak gedacht aan de Hedera bij klimplanten, maar er zijn veel meer prachtige klimplanten die deze rol heel goed op zich kunnen nemen. We zetten de toppers voor je op een rijtje.

Om te beginnen, lichten we de welbekende Hedera De Hedera is een van de weinige zelfhechtende klimplanten. Hij heeft maar één keer een duwtje in de goede richting nodig en daarna vervolgt hij het vanuit zichzelf. Zorg dat de hedera een goed oppervlak heeft om zich aan te hechten. Dit kan een muur, een rek of een schutting zijn. Zolang de Hedera ruimte heeft om te groeien zal het in de jeugdfase blijven en zal het blijven klimmen. Door de plant bijtijds te stekken, kan je hem dus eeuwig in de jeugdfase houden. Zodra de hedera geen houvast meer kan vinden, komt hij in de volwassenfase. De plant verandert daarna van uiterlijk en zal jaarlijks in de herfst gaan bloeien.


Onze prachtige klimhortensia wordt gekenmerkt door zijn sneeuwwitte bloemen. De hortensia bloeit tussen juni en september. De klimhortensia kan zowel op de muur als de schutting goed groeien. Hij is erg makkelijk te verzorgen doordat de klimhortensia zelf hechtend is en zowel in zon als schaduw goed kan groeien. Leuk weetje: tijdens de bloeiperiode trekt hij ook nog eens bijen en vlinders aan.

De Clematis is een van de uitbundigste bloeiers onder de klimplanten. Je vindt ze in het rood, blauw, paars, roze en wit. Of je kan ervoor kiezen om meerdere kleuren door elkaar te mixen. Een groot voordeel van deze klimplant is dat je er lang van kunt genieten. Hij bloeit namelijk tussen maart/april en eind september. Daarnaast dragen sommigen na de bloei ook nog mooi vruchtpluis. De clematis houdt erg van zon, dus zet hem op een plek waar hij de hele dag zon krijgt. Wel met de voeten in de schaduw. In tegenstelling tot de Hedera en de klimhortensia, heeft de Clematis wel wat hulp nodig om de klimmen. Hiervoor gebruik je spandraden of een klimplantenrek.

 

Rozen heb je in alle soorten en maten, zo heb je ook rozen die kunnen klimmen. Onze klimrozen komen in de mooiste kleuren. Ook bestaan er allemaal verschillende soorten klimrozen, de een bloei het hele jaar door en de ander komt elk jaar terug.Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom