Agapanthus, de Afrikaanse lelie

Agapanthus, de Afrikaanse lelie

Tuinplanten | 05 januari 2021

De Agapanthus (Afrikaanse lelie) is een zeer gewilde plant voor tuinliefhebbers. Deze vaste plant, die voornamelijk als kuipplant wordt gebruikt, staat bekend om de vrolijke blauwe, witte of paarse bloemen. Helemaal bijzonder is de Agapanthus Twister, waarbij wit en blauw in een bloem worden gecombineerd! Alle reden dus om deze plant in de tuin te zetten, wanneer de temperaturen weer gaan stijgen.

Agapanthus: bloeien en planten

De Agapanthus houdt wel van zon en warme temperaturen. Van vrieskou blijft de lelie het liefst van weg. Het voorjaar is daarom een ideaal moment om de vaste plant in de tuin te zetten. Geef de Agapanthus de perfecte bloempot die hij verdient en zet hem op een zonnig plekje op het terras. Van (soms wel) mei tot en met augustus zal de Agapanthus je belonen met zijn kleurrijke bloemen. Daar wordt iedereen toch vrolijk van! De Afrikaanse lelie groeit en bloeit het beste in humusrijke grond. Neem een ruime bloempot waarin de plant goed kan ontwikkelen. Wat veel mensen niet weten, is dat deze plant het liefst zo min mogelijk wordt verpot. Begin dus goed met een ruime pot waar de plant lang in kan groeien. Vul de pot met verse potgrond en meng dit met zand voor een goede afwatering. De Agapanthus houdt namelijk niet van natte voeten. Het liefste zit er een gat aan de onderkant van de pot zodat het overtollige water kan weglopen. Plant de wortels zo’n 3 centimeter onder het oppervlak en druk de grond licht aan.

Deze plant is, zoals eerder gezegd, niet winterhard en wordt daarom meestal gebruikt als kuipplant. Als kuipplant houdt deze bloem van een beschutte plaats. De Afrikaanse lelie kan buiten staan tot ongeveer tussen de 2 en 8 graden Celsius (afhankelijk van het soort). De bladverliezende Agapanthus kan wel onder lichte vorst buiten blijven staan. Voor overwintering kies je een koele onverwarmde plek. De schuur is hier ideaal voor. Heb jij een Agapanthus in de border geplant? Dek dan deze af met een laag stro en een zijl. Laat dit afdekzijl echt zitten totdat alle vorst uit de grond is. Anders kan het alsnog schadelijk zijn voor de Agapanthus.

Als je de plant gaat verpotten, kun je het beste goed doorlatende potgrond gebruiken. Voordat er nachtvorst komt, moet de plant naar een vorstvrije plek. De vlezige wortels bevatten naast voedingsstoffen veel water. Eenmaal binnen kan het water geven worden beperkt tot eenmaal per week, en dan zelfs een klein beetje. Langzaam, maar zeker sterven de lange lijnvormige bladeren af en worden wit-grijzig. Die kunnen worden weggeknipt. Deze populaire plant houdt van een koele, onverwarmde en vorstvrije plek tijdens de overwintering. Een schuur is een ideale plek.

Verzorging

De Agapanthus is een heerlijke plant om in de tuin te hebben. Het enige omkijken dat je er naar hebt is tijdens de bloei als je jouw ogen niet van de bloemen kan houden. De plant heeft nauwelijks extra water nodig. In droge periodes is een keer per week water geven genoeg. Wel houdt de Afrikaanse lelie van goede voeding. Dit geef je ongeveer 2 keer per jaar: in het voorjaar als de groeiperiode start en eind augustus als de groei en bloei op het eind lopen. Neem hiervoor meststoffen met een laag stikstofgehalte en voldoende kalium en fosfor. Om de bloei extra te stimuleren kan je jaarlijks het bovenste laagje aarde vervangen door verse potgrond. Al met al weinig werk voor een fantastisch resultaat in de zomer!

De Afrikaanse lelie en veel meer tuinplanten vind je in ons uitgebreide assortiment. Mix en match ook eens vaste planten met bloembollen. Laat je inspireren voor de mooiste tuinen in ons tuinieren 2.0 artikel “combineren van vaste planten en zomerbollen” .

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom