Snoeien van de sierappel

Snoeien van de sierappel

Snoeien | 17 mei 2021

Malus

De sierappel, ook wel de malus genoemd, is een fantastische boom voor elk seizoen. In het voorjaar geniet je van de wonderschone wit, roze of rode bloesem. Deze bloemen veranderen in kleine appeltjes in het najaar. Deze vruchten zijn niet zo lekker voor mensen, maar vogels houden er erg van.

Wanneer moet je de sierappel snoeien?

Het snoeien van een sierappel is niet per definitie nodig. Waar veel bomen of heesters met bloemen gesnoeid moeten worden om de bloei te stimuleren, is dit bij de sierappel niet het geval. Twee redenen om wel te kiezen om deze boom te snoeien is om de mooie vorm te behouden en om te voorkomen dat er het ene jaar te veel en andere jaar te weinig bloeit. De malus laat zich zonder problemen snoeien. Van zichzelf heeft deze fruitboom de neiging wat grillig te groeien. Als de takken door elkaar heen groeien houd je het netjes door te snoeien. Met deze stappen snoei je gemakkelijk de sierappel.

1. Snoeien in de zomer

Als je de sierappel vrijstaand hebt geplant en een mooie stam wilt vormen, kan je hem in de zomer opkronen (weghalen van de onderste takken van de kroon). Zaag de laagste zijtakken eerst weg. Als deze takken dik zijn, raden we je aan om op ongeveer 10 cm afstand van de stam te zagen. Zaag eerst een paar centimeter aan de onderkant van de tak af en om daarna pas van bovenaf verder te gaan. Na het wegzagen van de takken van de sierappel, kan je de stomp nog wat bij zagen. Houd wel altijd voldoende afstand van de stam. Zo houd je de kraag van de tak intact. De kraag van de tak is de verdikte basis van de tak, de overgangszone van de stam naar de tak. Behandel de snoeiwonden van de sierappel met een wondafdekmiddel.

2. Snoeien in de herfst of winter

Je kan de kroon van de sierappel verbeteren door deze regelmatig iets uit te dunnen. Dat doe je in het najaar of in de winter. Uitdunnen is aan te raden als er dood hout in de kroon komt. Hierdoor wordt het bladerdek aan de buitenzijde wat dun. Verwijder, gelijkmatig verdeeld over de kroon van de boom, een aantal dikkere takken. Zaag de betreffende takken eerst aan de onderkant een paar centimeters in. Begin daarna pas aan de bovenkant te zagen. Zo voorkom je dat de takken uitscheuren. Gebruik bij voorkeur een scherpe en schone takkenzaag. Zo voorkom je dat de plant ziektes oploopt door het snoeien.

Wil jij meer weten over het snoeien van andere tuinplanten, bomen en heesters? Bekijk dan nu onze snoei blog voor meer informatie. Of ga jij zelf direct aan de slag met het snoeien van jouw sierappel? Bekijk dan nu ons snoei assortiment voor alle benodigdheden.

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Rozen snoeien: Hoe en wanneer?

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom