Een pluktuin van groente en fruit

Een pluktuin van groente en fruit

Moestuin | 22 april 2021

Ben jij hard bezig met werken in de moestuin? Of ben jij juist nieuw in het moestuinieren? Het is altijd belangrijk om na te denken wat je gaat doen met je oogst. Maak jij er gelijk heerlijke gerechtjes van? Richt dan jouw moestuin zo in dat het een ware pluk moestuin wordt. Deze moestuin is ingedeeld dat je niet met een grote oogst blijft zitten die ingevroren moet worden. Met de pluk moestuin zet jij gelijk de lekkerste en verste gerechten op tafel. Deze tips helpen je een handje om zelf aan de slag te gaan.

Een goede indeling van de moestuin

Zoals je weet kan je haast overal een moestuin starten en op vele manieren. Of je nou kiest voor een grote moestuinbak, een paar fruitboompjes in pot of de hoogte in gaat, moestuinieren is altijd leuk om te doen. Helemaal als je de hele zomer door kan genieten van de lekkerste groenten en fruit. Daarvoor oogst je niet alles in een keer, maar ga je aan de slag met het creëren van een ware pluk moestuin. De pluk moestuin deel je zo in dat je groente en fruit langer kan laten staan en alleen oogst wanneer je het gelijk gaat eten. Met een aantal tips verander je jouw moestuin in een pluk moestuin.

 • Tip 1: Plant niet te veel van 1 gewas, maar kies voor veel verschillende soorten groenten en fruit. Maak bijvoorbeeld meerdere plantvakken in jouw moestuinbak of bloempot. Zo blijf je nooit met een overschot zitten die je moet weggeven of bewaren.
 • Tip 2: Wil jij toch meerdere vakken beplanten met dezelfde gewassen? Plant dan op verschillende momenten. Zo kan je bijvoorbeeld om de 2 weken starten met het planten van een aantal kroppen sla, om langere tijd te kunnen genieten van verse salades.
 • Tip 3: Als een moestuin vak leeg geoogst is, plant dan altijd zaadjes van een andere plantfamilie terug. Door telkens te wisselen van het gewas dat je plant kan je ziektes, plagen en onkruid voorkomen.

Wanneer en hoe kan ik oogsten?

Elke groente- of fruitsoort heeft zijn eigen plant- en oogstperiode. Ook de tijd die de zaadjes nodig hebben om te groeien verschilt. Tot slot speelt natuurlijk het weer een belangrijke rol. Bij warmer weer zullen de gewassen sneller groeien en eerder klaar zijn om geoogst te worden. Bij veel soorten kan je het goed zien wanneer ze klaar zijn om geoogst te worden. Zo kan je bijvoorbeeld bietjes en radijsjes oogsten als hun kopje boven de grond komt. Bij andere groentes kijk je naar de kleur en sterkte van het blad. Als het blad er stevig, vers en groen uit ziet is het vaak tijd. Groentes die boven de grond groeien wil je niet te groot laten worden. Dan kunnen ze hun smaak verliezen. Oogst gelijk zodra je ziet dat de groentes groot genoeg zijn en goed van kleur. Fruit en wortels zijn ideaal voor een pluk moestuin. Deze kan je langer laten zitten en oogsten wanneer jij dat wil.

Verder raden we je aan om te oogsten op verschillende momenten. Een pluk moestuin is natuurlijk perfect om te oogsten wanneer jij trekt hebt in verse groenten en fruit. Maar het voordeel is ook dat het gedeeltelijk plukken of oogsten van vruchten en bladeren nieuwe groei weer kan stimuleren. Geniet bijvoorbeeld de hele zomer door van sappige aardbeien of gezonde courgettes. Elke keer dat je er een paar plukt, zal de plant weer nieuwen gaan aanmaken. Pluk, knip of snij met scherp tuingereedschap de vruchten of bladeren weg ’s ochtends op dagen dat het nog niet te heet is. Tijdens de nacht herstellen vruchten zichzelf na een dag met veel zonlicht. Door ’s ochtends te oogsten voorkom je ook schade. En daarna genieten!

Recente artikelen

Bramen uit eigen tuin
Basilicum
Voorzaaien: begin binnen met de moestuin voor een smaakvolle oogst

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Ceska Republika Ceska Republika
 4. Deutschland Deutschland
 5. France France
 6. Italia Italia
 7. Magyarország Magyarország
 8. Nederland Nederland
 9. Österreich Österreich
 10. România România
 11. Schweiz Schweiz
 12. Suisse Suisse
 13. United Kingdom United Kingdom