Kamerplanten verzorging tijdens een hete zomer

Kamerplanten verzorging tijdens een hete zomer

Kamerplanten | 30 april 2020

Kamerplanten zijn van oorsprong tropische planten die houden van de zomerzon. Wel kan de verzorging van deze planten erg verschillen van de verzorging in de winter. Zeker als je deze zomer op vakantie gaat is het belangrijk om de volgende tips te volgen.

Bewatering

In de zomer hebben kamerplanten veel vaker water nodig dan in de winter. De bladeren verdampen namelijk in de zomer meer water. Meerdere keren per week geef je jouw kamerplanten water. Geef per keer kleine scheutjes water zodat er geen plas water in de bloempot achterblijft. Met te veel water in de pot kunnen de wortels gaan rotten. De beste momenten om water te geven zijn ’s ochtends vroeg en ’s avonds wanneer de zon onder is. De temperaturen liggen dan lager, waardoor het water minder snel verdampt en de planten meer kunnen opnemen.

Ga jij deze zomer op vakantie? Of vergeet jij wel eens jouw planten water te geven? Dan is een waterdispenser dé oplossing voor jou! Het waterdispenser vul je met water en zet je op z’n kop in de pot. Het dispenser zorgt er dus voor dat de plant meerdere dagen achter elkaar de juiste hoeveelheid water krijgt. Ga jij langer dan een week weg? Dan raden we je aan een plantoppas te vragen om jouw planten water te geven.

Luchtvochtigheid

Veel kamerplanten houden van een hoge luchtvochtigheid. Maar in de zomer kan de lucht wel eens heel droog worden. Dit kan je op verschillende manieren oplossen. Ten eerste kan je de kamerplanten vaker besproeien met een plantenspuit. Zo blijven de bladeren en de lucht om de planten heen langer vochtig. Tropische kamerplanten zet je dicht bij elkaar. Het water in de aarde zal hierdoor minder snel verdampen. De potgrond blijft langer vochtig en de luchtvochtigheid om de planten blijft hoger. Denk er ook eens aan om een bak of emmer water dicht bij je kamerplanten te zetten. Het water zal verdampen en worden opgenomen in de lucht. Tot slot, kan je een mini kas maken voor planten die constant in vochtige lucht moeten staan. Dit kan je doen door je plant in een plastic zak te zetten en de bovenkant van de zak licht dicht te knopen. Het verdampte water zal als condens in de zak blijven en weer naar onder zakken.

Standplaats

Kamerplanten houden van zon, maar een zomermiddag zonnetje is toch wat te fel en te warm. De gevoelige kamerplanten haal je zo veel mogelijk uit de zon. Planten die van veel licht houden zet je nog wel op een lichte plek maar niet in de directe zon. De bladeren van de planten kunnen namelijk verbranden als ze te lang in de volle zon staan. Bij sommige planten zie je echt schroeiplekken zitten, andere planten krijgen gele bladeren als ze te veel zon krijgen. Als je op vakantie gaat raden we aan alle planten zoveel mogelijk uit de zon weg te halen. Voorkom dat je thuis komt in een huis voor planten met brandwonden.

Verkoeling

Hitte golf temperaturen zijn niet besteed aan de meeste kamerplanten. Ze houden meer van een normale kamertemperatuur. Zet de planten daarom op een koele plek neer. Verhuis bijvoorbeeld de planten in je slaapkamer naar de woon- of badkamer. Hier is het vaak wat koeler omdat de warmte opstijgt. In de badkamer is de luchtvochtigheid vaak hoger. Overdag houd je het liefst ramen, deuren en gordijnen dicht. Het huis blijft dan op z’n koelst. ’s Ochtends en ’s avonds kan je de ramen tegen elkaar open zetten om de planten even door te laten tochten. Hier koelen ze lekker van af. We raden je wel af om de airconditioning vol aan te zetten. Kamerplanten worden niet blij van plotselinge extreme temperatuurswisselingen.

Voeding

Plantenvoeding in de zomermaanden is erg belangrijk. Kamerplanten zitten dan midden in hun groei en hebben veel energie nodig. Geef ongeveer 1 keer per maand voeding in de pot van de plant. Doe dit niet vaker omdat het warm is. Overvoeding kan erg slecht zijn voor de plant, zeker tijdens warme dagen. Tijdens een hittegolf raden sommigen zelfs af om voeding te geven. De plant krijgt dan al veel energie via de zon.

Deze tips helpen je hopelijk om jouw planten deze zomer gezond te houden. Ga jij op vakantie deze zomer? Dan raden we je aan een plantoppas te vragen voor de verzorging van jouw planten. Voor tips over het verzorgen van jouw tuin tijdens een hete zomer, lees je het volgende artikel. Ben jij opzoek naar planten die makkelijk te verzorgen zijn, ook in de zomer? Bekijk dan snel ons assortiment Easy care – makkelijke kamerplanten.

 

Recente artikelen

5 tips voor een groene en ontspannen kerst
Top 10 diervriendelijke kamerplanten
Laat de feestdagen maar beginnen, dit zijn onze kerstfavorieten

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom