Kamerplant: Luchtzuiverende kamerplanten

Kamerplant: Luchtzuiverende kamerplanten

Kamerplanten |

Luchtzuiverende planten passen niet alleen perfect in de huidige botanische trend, ze verbeteren ook nog eens het leefklimaat in huis! Deze bijzondere kamerplanten nemen schadelijke stoffen uit huis op en geven gezonde zuurstof af. Daarbij helpen ze ook de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. Hierdoor zijn deze planten op lange termijn goed voor je gezondheid en concentratie. De toppers binnen onze luchtzuiverende planten zijn de Spathiphyllum (lepelplant), Nephrolepis (krulvaren) en Hedera (klimop). De Hedera kan natuurlijk zowel als kamerplant en als tuinplant gebruikt worden.

  • Spathiphyllum

De Spathiphyllum (lepelplant) is bij velen populair door het zacht groene blad en de sierlijke witte bloemen (schutbladeren). Deze gemakkelijke plant behoort tot de luchtzuiverende planten en is afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. Deze kamerplanten laten bij te veel droogte de bladeren hangen maar na een gietbeurt veren de bladeren binnen een paar uur weer op. Spathiphyllum staat graag op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

  • Nephrolepis

De prachtige bladplant Nephrolepis (krulvaren) behoort ook tot de luchtzuiverende planten. Deze varen heeft veel verschillende verschijningsvormen die al sinds het Devoon (400-350 miljoen jaar geleden) op aarde groeien. Nephrolepis komt wereldwijd voor in tropische regenwouden. De varen kan daarom ook prima op een plek staan met weinig licht. De bossig groeiende varen met geveerde bladeren is een van de meest luchtzuiverende kamerplanten voor in huis.

  • Hedera

Een echte evergreen onder de (luchtzuiverende) planten is de Hedera (klimop). Klimop kent een grote variatie in bladvormen en kleuren. De bladkleuren variëren van effen groen tot bont en marmer. Deze luchtzuiverende kamerplant groeit in zijn natuurlijke habitat op rotsen en bomen in Azië, Europa en Noord- Afrika. Hedera is in staat om 25-30 meter hoog te klimmen. In huis kan Hedera als klimplant, bijvoorbeeld tegen een 'groene' wand, of als hangplant worden gebruikt. De Hedera staat het liefst op een koele en lichte plek, maar niet in de felle zon. Hoe lichter het blad is des te meer licht de plant nodig heeft. Hoe meer bladgroen, des te minder licht. Buiten is de Hedera perfect voor tegen de schutting of een lege muur. De plant hecht zichzelf en zal doorgroeien totdat het geen houvast meer heeft. Daarna komt de Hedera in bloei.

NASA onderzoek 'luchtzuiverende planten'

De NASA Clean Air Study doet veel onderzoek op luchtzuiverende planten. Om daadwerkelijk effect te hebben, beveelt de NASA minstens 1 kamerplant (potmaat 15/20 cm) per 10m² aan. De hoeveelheid grond is eveneens van belang omdat micro-organismen in de grond kleine hoeveelheden luchtverontreinigingen absorberen. Luchtzuiverende planten zijn niet alleen een aanrader voor in huis, maar ook in kantoren of in klaslokalen op scholen.

Wij doen er alles aan om er voor te zorgen dat jouw planten veilig aankomen. Benieuwd hoe we onze planten (en sets) inpakken? Dat zie je in de video hieronder.