10 dingen die je nog niet wist over het verzorgen van je kamerplanten

10 dingen die je nog niet wist over het verzorgen van je kamerplanten

Kamerplanten |

Of je nu een kamerplantenexpert bent of een beginner, we willen allemaal zo goed mogelijk voor onze planten zorgen. Daarom hebben we 10 tips op een rij gezet waarmee jij je groene skills kunt upgraden. Er zitten er vast een paar bij die je nog niet kent. Doe er je voordeel mee en geef je kamerplanten nog meer liefde dan ze van je gewend zijn!  

1. Wanneer de aarde in de pot aan de bovenkant droog is, betekent dit niet dat de aarde dieper in de pot ook droog is. Duw je vinger daarom eerst tot aan de knokkel in de aarde. Als de top van je vinger droog aanvoelt, heeft je plant wat water nodig. Is je vinger iets vochtig? Dan heeft je plant nog even genoeg. 

2. Ontstof je kamerplanten regelmatig. Beestjes vinden stof heerlijk om in te verblijven dus je helpt je plant hier echt mee. Bovendien neemt de plant weer meer licht en zuurstof op als hij stofvrij is. Er zijn drie manieren waarop je een plant kunt ontstoffen. Je kunt de bladeren met een vochtige doek afnemen, je kunt de plant een sproeibeurt geven met de plantenspuit óf je kunt de plant in de douche zetten en afsproeien met warm water.  

3. Het klinkt wat gek, maar je kunt je kamerplant beter te weinig water geven dan te veel. Door te veel water krijgen de wortels geen lucht en kunnen ze gaan rotten. Te weinig water is ook niet goed, maar houd altijd in je achterhoofd dat een plant veel gemakkelijk herstelt van te weinig water! 

4. In een warme zomer kun je je kamerplanten helpen door ze dicht bij elkaar te zetten. Er ontstaat hierdoor een microklimaat doordat de vochtige lucht die de planten verdampen, opgevangen wordt. De potgrond blijft hierdoor langer vochtig en de luchtvochtigheid om de planten blijft hoger. 

5. Wil je je kamerplant een keer extra in de watten leggen? Geef dan regenwater in plaats van kraanwater. In regenwater zit minder kalk en dat vinden de planten hartstikke fijn! 

6. Je kunt het beste vanaf half maart je plant verpotten. Het groeiseizoen breekt dan namelijk aan en in die periode heeft je plant de ruimte nodig. Ook kunnen in deze periode de wortels die misschien beschadigd raken tijdens het overpotten, sneller herstellen. Kies een pot met een 20% grotere diameter.  

7. Zet je kamerplanten niet tegen of vlak bij het raam, dan kan hij in de zomer verbranden of in de winter bevriezen. 

8. Zorg altijd dat je rondom de gehele plant in de pot water geeft. Geef je maar aan één kant water dan groeien de wortels en bladeren naar de kant waar het water beschikbaar is.

9. Veel mensen wachten erop, maar gele of bruine bladeren worden nooit meer groen. Het is dus verstandig om deze bladeren regelmatig te verwijderen zodat de plant er geen onnodige energie meer heen stuurt. Gele of bruine bladeren trekken bovendien alleen maar ongedierte aan. 

10. Als laatste nog een tip voor een hete zomer of een koude winter waarbij de verwarming op volle toeren draait. Zet een bak of emmer water dicht bij je kamerplanten. Het water in de emmer verdampt en maakt de lucht zo vochtiger.