Word je eigen hovenier!

Heb jij groene vingers? Wil jij het liefst de hele dag in de tuin bezig zijn? Dan zal je vast met veel plezier je eigen tuin aanleggen. Misschien wil jij wel jouw tuin helemaal opnieuw inrichten. Wij kunnen je hier een handje mee helpen. Haal de mooiste planten en bloemen in huis, en start met het aanleggen van je tuin. Maar hoe leg je bijvoorbeeld een gazon aan? En hoe verplaats je jouw vaste planten. Je leest het hier.

Aan de slag in de tuin

Zodra de eerste zonnestralen weer door komen gaat iedereen weer de tuin in. Tijd om het allemaal weer klaar te maken voor het voorjaar en de zomer. Wij raden aan om eerst op te ruimen. Heb je nog 1-jarige planten en -bloembollen in de tuin? Dan moeten deze er eerst uit. Je leest hier hoe je jouw tuin helemaal plantklaar maakt.

Is jouw tuin opgeruimd? Dan kan je aan de slag!

Tuinplan

Voor je een tuin gaat uitleggen is het handig om eerst een plan te maken waar je wat gaat planten. Daarvoor is het goed om te weten hoeveel oppervlakte je hebt en wat je daarvan wilt betegelen of met een gazon wilt bekleden. Daarna kies je voor de verdeling aan planten, bomen en/ of bloemen met bloembollen. Dit allemaal noemen we een tuinplan. Een tuinplan helpt je bij het inkopen van alle benodigdheden voor de tuin. Wil jij een voorbeeld van een tuinplan? Lees dan ons tuinplan artikel. Aan de hand van je tuinplan, kan je alle benodigdheden bij ons bestellen. Deze worden snel en gemakkelijk bij jou thuis afgeleverd.

Het (ver)planten van bomen, heesters en vaste planten

Bomen, heesters en vaste planten zijn het hart van je tuin. Deze staan er voor meerdere jaren en zijn met mooie kleuren en vormen dominant aanwezig in de tuin. Kies dus jouw favoriete bomen, heesters en vaste planten uit en zet ze op een belangrijke plek in de tuin. Als je er voor kiest om jouw tuin opnieuw in te richten, kun je deze planten ook verplanten. Dit is wel een secuur werkje.

Doordat steeds meer bomen, heesters en vaste planten op pot gekweekt worden, kunnen deze het hele jaar geplant worden. Bij het planten mag er nooit vorst in de grond zitten, dan vriezen de wortels kapot. De planten die in volle grond zijn geteeld worden in de rust periode geoogst en kunnen tussen oktober en maart geplant worden. Dit geldt voornamelijk voor grote bomen en hagen.

Voor het verplanten van bomen, heesters en vaste planten geldt ook de periode tussen oktober en maart. Dan zijn de planten in rust en zijn de blaadjes eraf gevallen. Planten, en voornamelijk bomen, die al lang op dezelfde plek staan zijn eigenlijk niet meer verplantbaar. De kans dat deze het overleefd is zeer klein. Belangrijk bij het verplanten is dat de wortels zo veel mogelijk intact blijven. Het beste tijdstip om te verplanten is vroeg in de morgen of laat in de avond omdat op er dan weinig tot geen sapstroom is. Daarnaast raden we aan het te doen op een bewolkte dag zodat de wortels niet beschadigd kunnen worden door het zonlicht.

Bij het (ver)planten van bomen, heesters en vaste planten volg je de volgende stappen:

  1. Om de plant voor te bereiden op het verplanten, graaf je (het liefst een maand van te voren) alvast een geul op zo’n 40 cm van de stam. Zo kan de wortelkluit nieuwe haarwortels laten groeien voor de wortels die zijn geraakt bij het graven. Deze zijn uiteindelijk nodig om te hechten op de nieuwe plek en voedingsstoffen op het nemen.
  2. Graaf de kluit uit maar wees voorzichtig, zodat zo min mogelijk wortels beschadigd worden. Wikkel de kluit in een laken om deze te beschermen.

Het planten van de nieuwe of verplaatste kluit:

  1. Graaf een gat op de (nieuwe) plek waar de plant gaat komen die groter is dan de kluit. Hierbij is het belangrijk dat de aarde onderin het gat goed is losgemaakt.
  2. Vul het gat gedeeltelijk met nieuwe potgrond om de aarde en voedingsstoffen te verversen.
  3. Zet de kluit in het gat met de bovenkant vlak onder het oppervlak. Let op: als de kluit boven het grondoppervlak uit komt kan deze uitdrogen.
  4. Druk de aarde rond de wortels stevig aan zodat de wortels contact maken met de grond.
  5. Geef de plant veel water. Dit is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste zorgt het water ervoor dat de lucht tussen de aarde rond de wortels verdwijnt. Ten tweede kan de plant na zijn reis wel wat water gebruiken.

Bloembollen geven jouw tuin kleur

Bij het herinrichten van je tuin is het belangrijk om rekening te houden met de bollen die al in de grond zitten. De voorjaarsbloeiende bloembollen heb je natuurlijk al in het najaar gepland. Naast deze voorjaarsbloeiers, en de bomen, heesters en vaste planten in de tuin staan, wil je natuurlijk in de zomer nog meer kleur. Vul de ruimtes in jouw borders op met zomerbloeiende bloembollen. Zitten de borders al vol? Dan kan je altijd bloembollen planten in potten. Bij Bakker.com hebben we bloembollen pakketten voor de border of voor in bloempotten. Zo kan jij jouw tuin in de zomer een mooie kleur meegeven. Wil je meer weten over de verschillende bloembollen en hoe je deze het beste kan planten? Bekijk dan onze bloembollen pagina op de website.

Tip: Let goed op welke bloembollen je aanschaft want er zijn dus bollen die in het voorjaar bloeien en bollen die in de zomer bloeien.

Leg je eigen gazon aan

Wil jij je gazon alleen voor de sier hebben? Of wil jij een klein voetbalveldje in de tuin? Die keuzes zijn belangrijk voor de planten in je gazon en het aanleggen ervan.

Voor het aanleggen van jouw gazon kan je kiezen voor inzaaien of het leggen van gaszoden. Welke plantmethode je ook kiest, een goede voorbereiding is erg belangrijk. Ten eerste moet de grond schoon zijn van alle planten, stronken en wortels. Ook eventuele steentjes of andere hard delen haal je uit de grond. Daarna is het belangrijk om de grond goed om te spitten. Ten tweede leg je een nieuwe laag gazon aarde op de omgespitte grond. Hierdoor heeft het gras genoeg voeding voor een goede groei. Tot slot, moet je zorgen dat de grond moet egaal wordt. Zo krijg je uiteindelijk een mooi strak gazon.

Na het voorbereiden ga je door met het planten of leggen van je gazon. Bij het inzaaien van het gazon is het belangrijk om het juiste gazonzaad te gebruiken. Hierbij kijk je weer naar de functie van het gazon en naar de hoeveelheid zon dat het krijgt. Je kan ook gazonzaad mixen. De beste periode om je gazon in te zaaien is rond april/mei. Je kan gazonzaad gewoon met de hand strooien. Lees wel eerst goed op de verpakking hoeveel zaad er per vierkante meter nodig is voor een mooi gazon. Door voorzichtig het zaad aan te lopen met een wals, voorkom je dat het wegwaait en kan het sneller ontkiemen.

Tip: Laat het gazonzaad in het licht liggen en bedek het niet met aarde. Gazonzaad ontkiemt in het licht.

Na zo’n 2 weken is het gazonzaad geworteld en zal het beginnen met groeien. Het zal nog een aantal maanden duren voordat er een volledig gazon ligt.

Bij Bakker.com hebben we een speciale graszaad mix voor een totaal gazon. Deze kan je gebruiken voor het inzaaien of herstellen van je gazon. Het Bakker.com graszaad is gemixt met meststoffen waardoor het gras sneller groeit, het een hoge droogte tolerantie heeft en er minder snel onkruid ontstaat.  

Een snellere maar wel duurdere optie is het leggen van graszoden. Dit zijn kant-en-klare rollen of plakken gras. Leg de zoden, na het voorbereiden van de tuin, strak tegen elkaar en zo dat de naden ten opzichte van elkaar verspringen. Als de zoden gelegd zijn, is het belangrijk om ze goed aan te rollen zodat ze stevig van zitten aan elkaar en de grond. Vul de overgebleven gaten op met aarde en geef veel water. We raden je aan om een aantal weken niet op het gras te lopen, zodat het zich goed kan ontwikkelen. Daarna kan je volop van jouw nieuwe gazon genieten!

Na het planten of leggen van je gazon let je goed op dat het genoeg water krijgt. Zo niet dan geef je extra water bij. En let natuurlijk goed op dat het niet te lang wordt. Dan is het tijd om het gras te maaien. Je vindt alle benodigdheden voor het aanleggen en onderhouden van jouw gazon in ons gazononderhoud assortiment.

Jouw tuin helemaal perfect maken

Om jouw tuin helemaal af te maken, komen we aan bij de tuinaccessoires. Denk bijvoorbeeld aan een regenton in de tuin om regenwater in op te vangen. Zo kan jij ook op droge dagen je border, bloempotten en gazon voorzien van regenwater. Bij Bakker.com heb je regentonnen van 50 tot wel 100 liter. Tot slot, heb je verlichting nodig voor op de warme zomeravonden. Wij hebben een ruim assortiment aan buitenverlichting om jouw tuin ’s avonds een leuke sfeer mee te geven. Zo kun je zowel overdag als ’s avonds genieten van jouw prachtige nieuwe tuin.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen