Kamerplanten reisgids

Ga mee de wereld rond

Heb jij je wel eens afgevraagd waar al jouw kamerplanten nu eigenlijk vandaan komen? Wij vertellen het je! In deze kamerplanten reisgids nemen we je mee langs de mooiste planten uit Noord & Zuid-Amerika, Afrika, Azië en Oceanië. Zo weet je voortaan precies waar al dat moois vandaan komt. Ga je mee op reis?

Het mooiste uit Noord & Zuid-Amerika

Monstera (Zuid-Amerika)

Ook wel: Gatenplant, Monkey Leaf

Ontmoet de wereldberoemde Monstera, de ideale kamerplant. Bekend om zijn grote, opvallende bladeren met prachtige gaten. Als bonus zuivert de plant ook nog eens de lucht. De Monstera vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika. Hier groeit hij in het regenwoud als klimplant. Geef de Monstera een hoge boom of rots en hij klimt zo meters de hoogte in. In jouw woonkamer zul je de Monstera dan ook snel de hoogte zien ingaan.

Clusia (Florida - Caribisch gebied)

Ook wel: Signature Tree, Varkensboom

De mooie, sterke Clusia komt uit het Caribisch gebied en Florida. De Clusia is sterk en kan bijna overal groeien. Deze plant is daarom ook overal te vinden: in tropische bossen, lava landschappen en moerassen. In het Caribisch gebied bloeit de Clusia rond, maar vooral ook op andere planten en bomen. Om die reden wordt de Clusia op verschillende eilanden zelfs als onkruid beschouwd. Maar...in Nederland niet; hier zijn we fan van de Clusia door zijn grote, glanzende, diepgroene bladeren. De Clusia wordt ook steeds populairder. Dit komt voornamelijk door de luchtzuiverende werking. Bovendien is de plant nog prachtiger op water.

Het mooiste uit Afrika

Dracaena

Ook wel: Drakenboom, Drakenbloedboom

De Dracaena, een mooie, luchtzuiverende en exotische plant uit de regenwouden in Afrika. Maar je ziet deze plant ook veel in Azië en Midden-Amerika. Er zijn tientallen verschillende soorten van de Dracaena. We noemen de Dracaena ook wel ‘Drakenboom’ of ‘Drakenbloedboom’. Deze bijnaam komt van de hars van de Dracaena Draco, deze is namelijk rood als in ‘drakenbloed’ wordt er gefluisterd…. De Dracaena heeft vaak meerdere stammen met sterke, stoere sprieten. De Drakenboom kan enorm oud worden en geeft jouw huiskamer direct een stoer en ruig uiterlijk.

Strelitzia (Zuid-Afrika)

Ook wel: Paradijsvogelplant, Vogelkopbloem

De imposante Strelitzia is te herkennen aan zijn grote, donkergroene bladeren en is een echte jungle plant. Enorm populair in Nederland door zijn tropische looks. In de jungle in Afrika kan de Strelitzia wel 10 meter hoog worden. Hier in Nederland houden we meer van de kleine variant, al zien we ook steeds vaker grote Strelitzia's van 3 meter als pronkstuk in een huiskamer. De Strelitzia wordt ook wel ‘Paradijsvogelplant’ genoemd dankzij de oranje en blauwe bloemen die aan de Strelitzia Reginae kunnen groeien. Dit gebeurt niet vaak, maar als je hem goed verzorgt, kan dit beloond worden met een mooie bloem!

Zamioculcas (Tanzania)

Ook wel: Zamio, Zammy, Zamioculcassen, Emerald palm, Duinplant

Dit is de Zamioculcas, Zammy voor intimi. Deze sterke plant komt uit Tanzania en groeit het liefst in de tropische bossen of in de subtropische savanne. Zammy staat bekend om zijn stevige bladeren en stevige stengels. In deze stengels slaat de plant water op. Het is één van gemakkelijkste huiskamer planten; voor deze plant zijn geen groene vingers vereist! Een stoere, sterke allemansvriend dus.

Areca Palm (Madagascar)

Ook wel: Goudpalm

De Areca Palm komt uit Madagascar. Je vindt de palm daar vooral in de duinen aan de mooie zandstranden. Je ziet meteen het beeld voor je toch? In andere gebieden vind je de Areca niet zo snel. De Areca staat trouwens op de Rode Lijst als ‘bijna bedreigd’. Dit komt omdat de Areca nog wel eens illegaal gekapt wordt. De mooie palm siert (legaal) veel Nederlandse huiskamers en zorgt hier direct voor een tropische sfeer. Nog een leuk feitje: de Areca Palm zuivert de lucht! De mooie bladeren vangen de vervuilde deeltjes op uit de lucht en zet ze om in zuurstof.

Het mooiste uit Azië

Musa (Zuidoost-Azië)

Ook wel: Bananenplant

Het zal je verbazen, maar de Musa komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië. Vanwege zijn unique selling point - de banaan! - is de Musa nu ook in veel tropische gebieden te vinden. Wanneer je de Musa in huis haalt, krijgt je huis dus echt een exotisch tintje. De Musa staat bekend om zijn grote, groene bladeren. De plant kan in de tropen uitgroeien tot wel 20 meter. Wij houden het hier in onze huiskamers bij de dwergvariant. Helaas zonder bananen, maar zeker niet minder mooi.

Bonsai (oorsprong China, daarna Japan)

Ook wel: Bananenplant

De Bonsai komt oorspronkelijk uit China. Hier is de kunst van het kweken van miniatuurbomen ontstaan. Hierna is deze kunst overgenomen door Japan en in dit land verfijnd. Bonsai bestaat uit de twee losse woorden ‘bon’ en ‘sai’ en betekent letterlijk ‘boom in pot’. Ondertussen is de Bonsai ook in Europa helemaal hip en is het een echt pronkstuk voor in huis geworden door zijn grillige, kunstige stam.

 

Het mooiste uit Oceanië

Kentiapalm

Ook wel Howea Forsteriana

Nog zo’n mooie exotische palm, deze keer uit Lord Howe Island ten oosten van Australië. Dit relatief onbekende eiland ligt erg geïsoleerd en daarom is deze mooie palm lang een groot geheim gebleven. De Kentiapalm staat bekend als één van de sterkere palmen. Op Lord Howe Island groeit de palm het liefst onder de bladeren van grotere bomen. In het wild kan de Kentiapalm wel richting de 20 meter groeien. De zaden van de Kentiapalm worden geïmporteerd vanaf Lord How Island zodat wij ervan kunnen genieten in onze huiskamers.

Nog niet uitgereisd?

Lees dan onze blog! We nemen je mee op reis aan de hand van verschillende planten. Ook geven we je tips hoe je jouw tuin en huis kunt veranderen in de stijl van jouw favoriete werelddeel.