Bloembollen planten: tips & tricks

Bloembollen planten: tips & tricks

Bloembollen |

Wil jij in het voorjaar en zomer een zee aan bloemen in de tuin? Dan zijn bloembollen hier perfect voor. Je hebt oneindig veel keuze, waardoor je op een leuke manier verschillende kleuren kunt creëren in je tuin, terras en op het balkon. Je hebt zomerbloeiers die opkomen in de zomer en voorjaarsbloeiers die in het voorjaar de grond uit komen. Door beiden te planten, kun je grotendeels van het jaar genieten van bloemen.
 
Om ervoor te zorgen dat de bloembollen het beste tot zijn recht komen hebben we een aantal tips die je hierbij gaan helpen.

Tip 1: Wanneer bloemenbollen te planten

Zomerbloeiers bloeien in de zomer en moeten in het voorjaar geplant worden. Het is hierbij belangrijk dat de nachtvorst dan uit de grond is. Bij voorjaarsbloeiers ligt dit anders. Deze bloembollen (vaak ook najaarsbollen genoemd) moeten de grond in voor de eerste nachtvorst. Dit speelt zich af tussen september en december. Belangrijk hierbij is dat het kouder dan 10 graden is.

Tip 2: Hoe kan ik bloembollen het beste bewaren?

Natuurlijk wil je jouw bloembollen op tijd in huis hebben, want zodra de beste tijd om te planten daar is, wil je ze in de grond stoppen. Maar stel nou dat dat nog even duurt, dan is het belangrijk om ze goed op te bergen. Zorg er daarom voor dat bloembollen op een droge en koele plek staat, bijvoorbeeld in de garage, kelder of schuur. Het is belangrijk dat de bloembollen geen schimmel krijgen door de luchtvochtigheid. Mocht dit wel gebeuren dan kun je ze het beste laten drogen en daarna meteen planten.

Tip 3: Creatief planten in een bloempot of plantenbak

Heb je weinig ruimte, maar wil je toch bloemen op je terras of balkon? Dat is geen probleem, want bloembollen kunnen ook in een bloempot of plantenbak. Je kunt zelf een mooie pot of bak hiervoor gebruiken, vullen met aarde* en de bloembollen planten.

Nog makkelijker is een kant-en-klaar versie te gebruiken, waarbij je binnen een handomdraai bloembollen in een bloempot hebt zitten. Dit kan met de 1-2-3 flowerbulb disc, waarmee je binnen 3 stappen (de naam zegt het al) klaar bent!

*Let op: voor een goede waterafvoer is het belangrijk om onderin een laagje hydrokorrels te leggen. Daarna komt de potgrond erbovenop.

Tip 4: Plantafstand van de bloembollen

Als je bloembollen plant, dan is de plantafstand een belangrijk onderdeel. Je wilt natuurlijk dat de bloem genoeg ruimte krijgt om te groeien, maar ook dat ze mooi dicht bij elkaar staan zodat het een geheel vormt.

De beste plantafstand is 3x de desbetreffende bloembolgrootte. Zo weet je zeker dat er genoeg ruimte is om te groeien. Daarnaast is de diepte ook bepalend voor de groei. Neem hiervoor 3x de hoogte van de bloembol aan. Dan weet je zeker dat je goed zit!

Tip 5: Mix & match met vaste planten

Kan dat? Natuurlijk! Bloembollen zijn de beste tegenhanger van vaste planten. Bloembollen komen uit in het voorjaar en de zomer (afhankelijk van de soort bloembol) en om ervoor te zorgen dat je geen kale plekken hebt in de herfst en winter, vullen de vaste planten de ruimte op. Daarnaast is de combinatie leuk om variëteit te creëren.

Let op: houd bij het planten van bloembollen tussen vaste planten ook weer rekening met de juiste afstand.