Bewateren in de zomer

Planten en gewassen bestaan voor een groot deel uit water. De waterstroom van de wortels naar de bladeren vervoert de opgenomen voedingsstoffen naar hun plek. Daarom is voldoende water belangrijk. Planten maken zelf de benodigde groeistoffen aan. Via de wortels wordt grondwater (met daarin aanwezige zouten) opgenomen. Met de bladeren haalt de plant koolzuurgas uit de lucht. Lees hieronder meer over bewateren.

Waterbehoefte

De hoeveelheid water waar planten behoefte aan hebben, verschilt sterk per gewas, groeistadium en variëteit. Houd er rekening mee dat teveel water even schadelijk kan zijn als te weinig water! Zo veroorzaakt een té vochtige grond ziektes en schimmels, en een verzadigde grond verstikking. Daarnaast is weloverwogen watergebruik ook nog eens goed voor het milieu! Genoeg redenen dus om gedoseerd met water om te gaan!

Water bij het planten

In de lente en begin van de zomer kan je sommige planten nog aanplanten. Als het in deze periodes al erg warm is, moeten we gelijk na het aanplanten onze nieuwe planten goed beschermen. Vóór het planten dompel je de kluit even in een bak water. Zo kunnen de wortels gelijk het water opnemen. Giet ook direct na het planten van heesters, coniferen of bomen wat water bij de wortels. Zo zullen de vochtige wortels gemakkelijk nieuwe haarworteltjes vormen en zal de plant goed groeien. De eerste weken hebben de planten vaak meer water nodig. Sproei dus frequent.

Sproeien

In periodes van extreme hitte en droogte moet je jouw planten een beetje extra. Ze hebben vaak de dubbele hoeveelheid water nodig. We raden je aan om ’s ochtends voor de hitte en ’s avonds wanneer het wat meer afgekoeld is water te geven. Waterdruppels werken overdag als een vergrootglas. Hierdoor kunnen er brandplekken in het gazon, op de bloemen en bladeren ontstaan. Daarnaast verdampt 's middags (in de zon) het meeste water direct. Regelmatig benevelen in de namiddag kan zorgen voor verkoeling bij de planten.

Hulpmiddelen bij het sproeien

Om het sproeien gemakkelijk te maken én om uw gewassen zo goed mogelijk van vocht te voorzien zijn er (bekende) hulpmiddelen:

  • Gieter. Handig voor een kleine tuin! Let bij aankoop op het formaat. Kies een gieter die je nog kunt tillen zodra deze gevuld is!
  • Tuinslang. Deze bespaart inspanning, bewaar hem het liefst opgerold en in de schaduw.
  • Broes. Dit is de verstelbare ‘douchekop' aan een uitrekbare slang. De compacte omvang van de broes maakt hem ideaal voor bewatering op balkon of het terras!

Geen zin of tijd om te sproeien? Bekijk dan onze automatische bewateringssystemen.

Extra tips

  • Zet een bak water naast de planten om de lucht er om heen vochtig te houden.
  • Mochten de planten toch nog te veel lijden onder het vele zonlicht, zet ze dan in de schaduw. Borderplanten geef je schaduw door middel van een parasol.
  • Zet planten in potten tegen elkaar. Dit helpt het verdampingsproces te vertragen.
  • Maak gebruik van een regenton. Hiermee bespaar je water, maar ook heeft het water de temperatuur van de buitenomgeving (dat is beter voor de planten).
  • Door je planten extra compost/voeding/humus te geven blijft de bodem langer vocht vasthouden.
  • Zorg ervoor dat niet je hele tuin betegeld is, en dat er nog ruimte is voor het water om door de bodem te zakken. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van grind, gras of split.

 

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen