Anthurium op water: zo do je dat!

Anthurium op water: zo do je dat!

Kamerplanten |

Planten op water worden steeds populairder. Wij snappen dat heel goed ze zijn een echte eyecatcher voor in de woonkamer. Het is weer eens wat anders dan een normale plant in pot op de vensterbank. Planten op water laten groeien noem je Hydroponie. De Anthurium is een perfecte plant om op water te zetten. Door de wortels van de Anthurium uit te spoelen en de kamerplant als een bos bloemen in een glazen vaas te zetten, creëer je in een handomdraai een regelrechte hit voor in huis. Het is prachtig om de wortels van de plant te zien groeien. En daarbij is ‘vergeten water te geven’ verleden tijd. Ook nog gemakkelijk dus, zo’n prachtige Anthurium op water.

DIY: Anthurium op water

Maak jouw eigen planten op water met de volgende eenvoudige stappen:

  • Zorg voor een ruime emmer.
  • Neem de plant uit de kwekerspot en spoel onder een lauwwarme kraan voorzichtig alle aarde tussen de wortels uit (van koud water schrikken de wortels). Let op dat je de wortels niet beschadigt.
  • Vul de glazen vaas met water (op kamertemperatuur) zodat de wortels net aan onder water staan.
  • Zet de plant in de vaas op een mooie plek in huis. En zo easy is het!

Extra tip: gebruik, om geen kalkaanslag in de vaas te krijgen, bronwater uit de supermarkt in plaats van uit de kraan. Bronwater zit ook nog eens vol mineralen waar de plant lekker van gaat groeien.

In de video hieronder laten we zien hoe je jouw kamerplanten makkelijk op water zet.


Verzorging van kamerplanten op water

Kamerplanten op water zijn makkelijk te verzorgen. Je hoeft ze maar sporadisch water te geven. Het water moet je ongeveer 1 keer per 3 weken verversen. Bij het verversen van het water maak je de vaas ook schoon. Haal de kalkranden en de algen weg uit de vaas. Daarna vul je de vaas weer met water, het liefst bronwater of regenwater. Naast vers water hebben de planten ook voeding nodig. Een keer per maand geef je plantvoeding bij. Hiervoor gebruik je vloeibare voeding, die toegevoegd wordt aan het water. Een druppel is vaak genoeg.

In tegenstelling tot kamerplanten in de aarde, zullen de wortels van kamerplanten op water niet snel rotten. De wortels passen zich namelijk aan, zodat ze kunnen overleven in het water. Zorg wel dat de bladeren niet het water raken. De bladeren kunnen namelijk gaan rotten als ze in het water komen. Let wel goed op of de plant zich goed ontwikkelt in het water. Het kan zijn dat de plant zich niet aanpast aan het water. Dit merk je als de bladeren geel worden of als de bladeren van de plant af vallen. Mocht dit nog steeds het geval zijn na het geven van voeding, raden we je aan de plant uit het water te halen. Je kan dan altijd de plant nog in de aarde planten.

Welke planten zijn geschikt voor op water?

Er zijn een heel aantal kamerplanten die je goed op water kan zetten. Maar waar de een jaren op water kan staan, vindt de andere plant het al snel genoeg. Naast de Anthurium is de Clusia Princess een bekende plant die prachtig groeit op water. Deze plant groeide oorspronkelijk in mangrove gebied, waardoor hij houdt van natte ondergrond. Daarnaast zijn ook Monstera’s, Philodendrons en zelfs vetplanten en cactussen geschikt om op water te planten. Ook geraniums, begonia’s, klimop en zelfs lepelplanten kunnen gebruikt worden. Er is dus veel keuze. Houd wel altijd goed in de gaten hoe de plant het doet, want je wilt de plant natuurlijk gezond houden.

Tot slot kun je stekjes ook op water zetten. Veel kamerplanten, ook een aantal die niet hierboven zijn genoemd, kunnen als stek groeien op water. Vaak zullen stekjes sneller wortelen in water. Na een week of 2 à 3 kun je de aangesterkte stekjes planten in een pot.