Zo creëer je een betoverende woestijntuin: 6 tips!

Zo creëer je een betoverende woestijntuin: 6 tips!

Tuintrends | 29 juli 2021

Misschien wel de meest originele tuintrend van dit moment: de woestijntuin. Deze tuintrend is geïnspireerd op het Midden-Oosten en past helemaal bij een warme zomer. Waan je in wilde woestijnen met kiezelpaden, grote cactussen en mooie woestijnplanten.

Geen groene vingers? Dan is deze trend perfect voor jou, want woestijnplanten hebben niet veel verzorging nodig! Met deze 6 tips creëer je binnen no-time die echte woestijnvibe.

1 - Siergrassen

Siergrassen zijn een must voor jouw woestijntuin en perfect te combineren met andere soorten woestijnplanten. Wanneer je ’s avonds als het stil is de wind door het siergras hoort gaan, waan je je in een rustige woestijn. Je kunt kiezen voor hangend siergras met smalle overhangende bladeren of voor bijvoorbeeld het prachtriet 'Gracillimus' met groene bladeren met een witte middennerf. Het Pampasgras 'Evita' wordt gezien als één van de mooiere siergrassen. De witte pluimen geven jouw tuin een speels effect. Liever iets unieks? Ga dan voor het blauwe siergras! De 'Cool as Ice' Festuca glauca krijgt blauwgrijs blad en staat prachtig tussen al je groene planten.

2 - Woestijnplanten

Woestijnplanten hebben één ding gemeen: ze hebben weinig water nodig. Denk bijvoorbeeld aan Aloë Vera, vetplanten en cactussen. Maar ook de Yucca’s komen rechtstreeks uit de woestijn en kunnen goed tegen hitte en droogte. In de zomermaanden kun je een Yucca zeker buiten zetten. De bladeren moeten dan wel even wennen. Zet hem om te beginnen in de schaduw en zet hem vijf dagen lang elke dag een uurtje langer in de zon.

Voor wat extra kleur kun je ook kiezen voor de zogenaamde Desert flowers: de Echinacae, Salvia of de Sedum. Deze bloeien vooral in het voorjaar en de zomer.

3 - Kiezels, hout of zand

Helaas, een mooie grasmat zit er niet in bij een woestijntuin. Sterker nog, dit is nu juist wat de woestijntuin zo apart maakt. Gelukkig kun je de grasmat makkelijk vervangen door zand of een mooie houten vlonder of terras. Leg slingerende paden aan van kiezelstenen en het woestijn effect is er direct. Vergeet niet een paar grote stenen neer te leggen door de tuin heen - bij voorkeur in de buurt van een mooie cactus - en je woestijnlandschap is compleet.

4 - Kleuren & aankleding

Jouw tuin krijgt al snel een echte woestijn uitstraling als je gebruikmaakt van specifieke kleuren voor de aankleding. Denk bijvoorbeeld aan warme zandsteenkleuren, stoffig oranje, lichtbruine kleuren en roze terracotta kleuren. Vermijd in ieder geval de felle kleuren. Combineer het geheel met grote, witte meubels, een mooie whitewashed muur en wat grote buitenpotten in terracotta of rotan. Een hangmat, vuurkorf of zwemvijver maken het geheel helemaal af.

5 - Creëer een schaduwplekje

Een schaduwplekje mag zeker niet ontbreken in een woestijntuin. Want in de woestijn schijnt nu eenmaal altijd de zon. Ontsnap aan de zon met een grote pergola of een mooi schaduwscherm. Niet alleen heel functioneel, maar het geeft ook nog eens heel veel sfeer. Een echt must voor een hippe woestijntuin.

6 - 1001 nacht

Vaak zien we de woestijntuin samengaan of een beetje overlopen in een 1001 nacht sfeer. Houd jij wel van wat kleur? Dan kan een kleine touch uit Marokko geen kwaad. Ga voor het kenmerkende hemelsblauw of karmozijnrood en combineer dit met mooie mozaïeken tafelbladen, windlichten met kaarsen, lantaarns en fonteinen.. Vergeet ook niet de zo kenmerkende lage bankjes met mooie kleurrijke, glimmende kussens niet!

Wil jij aan de slag gaan met jouw woestijntuin? Bekijk dan nu onze siergrassen en onze kamerplanten voor buiten, daar vind je onze mooiste woestijnplanten.

Recente artikelen

Tuintrends van 2022
Op vakantie in jouw tropische Bali tuin
Zo maak je een wellnessresort van jouw tuin

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom