Zelf compost maken

Zelf compost maken

Tuinplanten | 10 maart 2021

Wist je dat compost uitstekende voeding is voor je tuin en plantenbakken? Een simpele en milieuvriendelijke oplossing is om zelf compost te maken van afgevallen bladeren, groente- en fruitafval. Verzamel dit afval in een compostcontainer. Zo maak je op een milieuvriendelijke manier compost.

Compost als voeding voor planten

Wij raden je aan om jouw planten regelmatig bij te voeden. Compost is hiervoor uitermate geschikt. Daarnaast heeft compost op de lange termijn een positieve invloed op de bodemstructuur. Deze wordt makkelijker om te bewerken en het grondwater wordt beter vastgehouden. Planten die in een compostrijke grond staan, zijn vaak sterker en gezonder.

Hoe gaat het proces in zijn werk

Compost ontstaat doordat organisch afval (fruit, tuinafval, bladeren, takjes, gemaaid gras, theezakjes, eierschalen, ed.) in een humusrijk product wordt omgezet. Schep al het materiaal eens in de zoveel tijd om. De natuur doet de rest! Voeg compostmaker toe die een natuurlijke stikstofbron en zeewierkalk bevat. Deze bevorderen de activiteit van de composterende bacteriën en versnellen het composteringsproces.

Compost verspreiden in tuin of bloembak

Na een klein half jaar is de compost klaar voor gebruik. Je kan het nu in jouw tuin verspreiden. Je kan in de lente en/of zomer een laagje van 1,5 cm over de aarde te strooien. Hark het compost daarna in de bovenste bodemlaag. Bij een bodem van kleigrond, kan je de compost het beste in de herfst verspreiden. Heb je een sier- of groententuin? Dan kan de compost het hele jaar door met de aarde worden vermengd. Voor vruchtbare potgrond, kan je de compost het beste voor de helft met tuinaarde mengen.

Tips voor succesvol composteren

 • Plaats de compostcontainer in halfschaduw onder bijvoorbeeld een boom. Als je de container namelijk in een open veld of onder een afdak zou neerzetten, krijgt de inhoud van de container teveel of te weinig vocht.
 • Voor het beste resultaat is het beter om meer groen materiaal, zoals bladeren en groenteafval in de bak te gooien dan grof materiaal, zoals versnipperde takken. Deze verhouding kan het beste 3 : 1 zijn.
 • Voor een versneld proces van composteren kan je wat kalk of compostmaker aan de composthoop toevoegen. Kalk gaat ook verzuring tegen.
 • Gooi niet alle afgevallen bladeren in de compostcontainer. Je kan afgevallen bladeren namelijk ook goed gebruiken als beschermlaagje voor je bloembollen tijdens de koude wintermaanden.

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom