Volop groen buiten met een grasmat en gazon

Volop groen buiten met een grasmat en gazon

Tuinplanten | 08 januari 2021

Een gazon geeft een zee van groen in de tuin. Natuurlijk wil je dat jouw gazon er strak en netjes uit ziet. Als het buiten warmer wordt kan je lekker zonnen op je eigen grasveld en hebben jouw kinderen de ruimte om heerlijk te spelen. Het aanleggen van een eigen gazon is niet moeilijk en brengt je vrolijkheid. Wat een fijn gevoel om het nieuwe gras onder je voeten te voelen en de geur van vers gras te ruiken. Wij geven je alle mogelijkheden aan voor jouw gazon.

De functie van jouw gazon

Voordat je een gazon gaat aanleggen, is het handig om te weten welke functie het toekomstige grasveldje krijgt. Heeft het gazon een sierfunctie als rustbrenger tussen jouw borders en zal er niet dagelijks op gelopen worden, dan kan je kiezen voor speciaal fijn siergras. Wordt er in het zomerseizoen dagelijks op het gazon gespeeld of heb je een ‘zitje' in het gras, kies dan voor een zaadmengsel dat is samengesteld uit zodenvormende grastypen met een hechte structuur. Zo krijgt je een stevige stoeigrasmat. Wij geven je voor beide typen gazon inspiratie.

Siergazon

Een siergazon is net een groot kunstwerk, je wil er elk moment van de dag van kunnen genieten. Je komt helemaal tot rust als je in de tuin zit, genietend van alle kleuren. Kies voor fijn siergras, wat er strak en groen bij ligt. Het heeft een hoge kwaliteit, maar behoeft ook veel verzorging in de vorm van verticuteren en het bestrijden van ongedierte. Meng het siergras met bloeiende bodembedekkers om het kunstwerk helemaal af te maken. Een kleurrijk voorbeeld van zo’n bodembedekker is kruiptijm (Thymus polytrichus). Deze kruipende plant wordt maar ongeveer een centimeter hoog en blijft het hele jaar groen. Als de plantjes eenmaal één geheel vormen is jouw ‘tijmgazon' beloopbaar: er komt dan een heerlijke geur vrij. Daarnaast heeft kruiptijm gedurende de zomermaanden prachtige witte of roze bloemetjes. Deze geven jouw gazon wel een hele speciale kleurige uitstraling. Een tijmgazon vraagt nauwelijks onderhoud. Ideaal dus!

Speelgazon

Het woord speelgazon zegt het al, deze grasmat wil je veel gaan gebruiken en moet dus tegen een stootje kunnen. Hiervoor neem je een graszaad of graszoden die gemaakt zijn om op te lopen en dus sterker zijn. Onze nieuwe grasrollen zijn ook perfect voor een strak speelgazon. Deze rollen zijn al ingezaaid met graszaad en hoeven alleen maar uitgerold te worden in de tuin. Vergeet natuurlijk niet om het graszaad genoeg water te geven. Zonder ook maar een zweetdruppel op je voorhoofd, heb je een groen en sterk gazon in de tuin. Speel lekker een potje voetbal op jouw zelf gelegde grasmat of zet je zonnestoel op en kom tot rust met een goed boek. Je hoeft je in ieder geval niet druk te maken over je gazon.

Bodembedekkers als speelgazon

Bij een gazon denkt men meestal aan gras. Dat er ook andere beplantingsmogelijkheden zijn, is minder bekend. Een gazon van gras kan er schitterend uitzien, maar vraagt ook behoorlijk wat onderhoud om mooi te houden. Als je graag iets anders wilt proberen, overweeg dan eens andere bodembedekkers. Mossen worden bijvoorbeeld steeds populairder door de zachte en verende structuur. Heerlijk om met blote voeten op te lopen in de zomer en ook nog eens bijna onverwoestbaar. Wat wil je nog meer?! Combineer een mos-tapijtje met bamboe, azalea's, een solitair staande Japanse esdoorn en hier en daar een mooie grote kei voor een mooie Oosterse tuin. Puur Zen.

Een nette afwerking van je gazon

Een gazon bestaat niet alleen uit het middenvlak. Alles wat er omheen ligt bepaald het totaalbeeld. Een mooie overgang en creatieve combinaties maken de uitstraling van jouw gazon compleet, tegelijkertijd maken ze de tuin af. Natuurlijk kan je de overgang van jouw gazon naar jouw borders vormen met allerlei materialen. Maar natuurlijke begroeiing geeft jouw tuin veel meer karakter!

Bodembedekkers zijn duidelijk meer dan vloerkleedjes in jouw borders. Neem maar eens een kijkje tussen onze bodembedekkers! En voor wat spectaculaire accenten ‘langs de lijn' zijn onze prachtige siergrassen een echte aanrader!

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom