Terras en balkon

Terras en balkon

Tuinplanten | 16 mei 2020

Maak van je terras of balkon jouw ‘tuin’. Met de juiste balkon- en terrasplanten heb je het hele jaar door hét ultieme tuingevoel. Of je nu een terras of balkon op het noorden, westen, oosten of zuiden hebt, er is altijd een ‘tuin’ van te maken! Heb je een klein terras of balkon? Geen probleem! Ga dan de hoogte in en maak een verticale tuin. En wil je ’s avonds ook van je terras of balkontuin genieten, kies dan voor een mooie buitenlamp en/of lekkere (terras)verwarming. Zo zit je er altijd warm en verlicht bij.

Noorden

Heb je een balkon of terras op het noorden en altijd gedacht dat je hierdoor geen ‘tuin’ kunt creëren? Dan heb je het mis! Ondanks de (bijna) volledige schaduw, zijn er genoeg planten die er blij mee zijn: de zogenaamde schaduwplanten. Wat dacht je van het lelietje van dalen, het gebroken hartje, hortensia's of mooie heesters zoals de Japanse Esdoorn en Rhododendron. De rode muurpeper is een kleurige bodembedekker die floreert in de schaduw. Zo zijn er genoeg planten waarmee jij jouw ultieme terras of balkontuin op het noorden kan maken!

Let op: Bij het beplanten van de potten moet je wel rekening houden dat overtollig water makkelijk afgevoerd kan worden. Als de grond te lang vochtig is kunnen de wortels gaan rotten en kan de plant doodgaan.

Oosten

Met een balkon of terras op het oosten zit je in de ochtend rijkelijk in de zon. Perfect voor een mix tussen schaduwplanten en zonaanbidders dus! Niet alleen zijn er prachtige zonaanbiddende bloemen, maar wat dacht je van een mooi fruit- of citrusboompje? Daar pluk je zo de vruchten van! De gladiool is één van die zonaanbidders die het prachtig doet op je balkon of terras. Bekijk hier welke planten en bloemen perfect zijn voor een terras- of balkontuin op het oosten.

Tip: De planten hebben veel vocht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Gebruik royale bloempotten om snelle uitdroging te voorkomen. Het best gebruik je kunststof of geglazuurde potten.

Zuiden

Met een balkon of terras op het zuiden heb je altijd zon. Zonaanbidders kunnen hier hun hart ophalen, net zoals jij! De dahlia is één van die aanbidders, dat waarschijnlijk komt door zijn Mexicaanse afkomst. Vrolijke petunia's zijn ook nooit weg en wat dacht je van rozen? Deze zijn ook makkelijk te houden op pot. Net zoals op het oosten, zijn fruit- en citrusboompjes perfect voor jouw terras of balkontuin. Bekijk hier ons zonaanbidders aanbod.

Let op: Geef regelmatig wat, soms wel tot 2 keer per dag. Bloemen en planten in kleine potten staan eerder droog dan die in grote potten. Om het verdampen van water tegen te gaan, kan je het best kunststof of geglazuurde plantenbakken nemen.

Westen

Heb je een balkon of terras op het westen, dan geniet je voornamelijk in de middag en avond van de zon. Ook hier kan je een goede mix maken van schaduwplanten en zonaanbidders. Zit je goed uit de wind, dan kan je mixen wat je wilt. Heb je echter wel wind op je terras of balkon, ga dan eerder voor plantsoorten die wat steviger, sterker en lager bij de grond zijn. De campanula bijvoorbeeld, maar een stevige fruitheester kan ook, zoals de blauwe bes. Ook is het aan te raden om royale brede bloempotten te gebruiken. Deze zullen bij veel wind minder snel omwaaien.

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom