Rozen en clematissen combineren

Rozen en clematissen combineren

Tuinplanten |

Een aantal soorten klimrozen bloeit snel (uit). Bij zulke soorten kan een clematis de rest van de zomer voor kleur zorgen. Je kan ook rozen en clematissen kiezen die elkaar in kleur en bloeiwijze aanvullen.

Klimrozen

Klimrozen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden in de tuin. De plant is erg waardevol voor een tuin. Meestal worden ze gebruikt om tuinmuren of schuttingen te bekleden. De klimroos geeft voor het eerst bloemen in de maand juni. Aan het begin van de vorstperiode is de bloei over. Om een uitbundigere bloei te krijgen kan je de klimroos combineren met de clematis. Het is dan wel aan te raden de klimroos een jaar eerder te planten.

Clematis

Er zijn weinig klimplanten die zo uitbundig bloeien als de clematis. Er zijn veel verschillende soorten waardoor er voor elke combinatie wel een clematis te vinden is. De clematis groeit het best in de zon tegen een muur of schutting en in humusrijke grond. Je kan de clematis het beste laten klimmen met behulp van spandraden of een klimplantenrek. De clematis hoeft bijna niet te worden gesnoeid. De plant moet alleen wat worden uitgedund als de stengels teveel in elkaar verward raken.

Combinaties:

  • Roos ‘Schneewitchen' met clematis ‘Josephine'
  • Roos ‘Macha' met clematis ‘Avant Garde'
  • Roos ‘Golden Showers' met clematis ‘Multi Blue'
  • Roos ‘Jamie' met clematis ‘Miss Bateman'