Meer groen voor elk soort balkon

Meer groen voor elk soort balkon

Tuinplanten | 29 maart 2021

Groen wordt vaak geassocieerd met huis of tuin, maar groen kan echt overal. Zelfs op het kleinste balkon! Van een saai uitkijkpunt veranderen planten jouw balkon zo in een rustgevende oase. Op kleinere balkonnetjes is het soms moeilijk om een plant neer te zetten. Toch hebben wij een aantal creatieve manieren bedacht om jouw balkon te vergroenen. Wij geven voor elke oppervlakte van je balkon een aantal leuke tips.

Geef sfeer aan je kleine stadsbalkon: 1m² balkon

Zelfs op de kleinste stadbalkonnetjes is een groene noot mogelijk. Daarnaast moet er nog wel ruimte zijn om op je balkon te staan of zitten. Op een balkon van één vierkante meter of kleiner is het dan ook belangrijk om te spelen met de ruimte. Allereerst kan je natuurlijk aan de balkonrand een hoop kwijt. Onze balkonbakken zijn perfect voor de kleinste balkons. Zo kan je toch nog mooie bloemen planten op het balkon. Campanula’s zijn superleuk om in de balkonbakken te planten. Deze plant geeft ontzettend veel fantastische blauw of witte bloemetjes. Jouw balkon is in één klap een vrolijke bloemenzee. In de overgebleven bakken kan je mooi bloembollen planten. Elk seizoen kan je weer kiezen voor nieuwe bloembollensoorten. Plant in het najaar bijvoorbeeld tulpen of narcissen voor een lente vol frisse kleuren. Voor de zomer plant je exotischere soorten als de dahlia of lelies.

Naast alle felle kleuren kan jouw balkon ook wel wat rustgevend groen gebruiken. Hiervoor ga je de hoogte in. Hang bijvoorbeeld leuke hangpotjes met Chileense Jasmijn aan het plafond van het balkon. Aan de muur kan je een plantenrek schroeven. Dit rek geeft je nog meer mogelijkheden om planten in te hangen. Neem hiervoor kleinere plantjes in lichte potjes. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kruidenplantjes als basilicum of bieslook.

Meer groen voor een maatje groter: 2,5/3 m²

Voor ons is een groter balkon een reden voor meer groen. Natuurlijk kan je met een balkon van zo’n 2,5 m² terugvallen op de tips van een klein balkon, maar meer planten is nog veel gezelliger. Om nog wat ruimte over te houden voor meubels, hebben we wat creatieve oplossingen voor meer groen dat weinig oppervlak inneemt.

Het ophangen van plankjes of een plantenhanger geeft meer ruimte voor planten in pot. Hiervoor kan je denken aan een lavendel in pot of een kleurrijke Rhododendron. Let wel op dat deze niet te groot en zwaar worden. Verder is een opkomende trend om een klein glazen kastje met planten op je balkon te zetten. Hierin kan je kleine kamerplanten als vetplanten, cactussen of varens kwijt. Leuk om naar te kijken als jij uitrust op jouw balkon.

Vanaf deze oppervlakte kan je ook gaan denken aan een tafeltje met een stoel op het balkon. Een tafel mag nooit leeg blijven staan. Zet bijvoorbeeld een potje met bloembollen op tafel of een kleine plant in pot. Een klein fruitboompjes of een olijfboom voor op tafel brengt je helemaal in de Mediterrane sfeer.

Een ruimer balkon als groene rustplek: 5m²

Op een balkon van zo’n 5 vierkante meter kan je al meer kwijt. We raden je hier aan om te denken aan een paar leuke planten in pot. Deze plant-pot combinaties kunnen de sfeer bepalen voor op jouw balkon. Ga jij voor een romantische sfeer met veel bloemen? Bijvoorbeeld een vol bloeiende hortensia geven je een gevoel van geluk. Ook een roos op pot brengt je helemaal in de romantische sferen. Perfect voor wanneer je op een warme zomeravond op het balkon zit. Voor een meer tropische sfeer kan je denken aan bamboes op pot of een olijfboompje. Ook citrusboompjes zijn ontzettend leuk voor op het balkon. In de zomer kan je jouw eigen mandarijnen plukken of limonade maken van je eigen citroenen. Daarnaast is een mini moestuin een leuk idee voor op het balkon. Dit sluit perfect aan bij de fruitboompjes. Maak een kleine moestuinbak of neem een aantal bloempotten om te beplanten met de lekkerste groenten en fruit. Tomaatjes, aardbeien, snoeppaprika’s en allerlei andere lekker snacks kan je zelf kweken in jouw mini moestuin. Let wel goed op de hoeveelheid zon die de gewassen nodig hebben. Zon minnende planten op een balkon met veel schaduw is geen goed idee.

Een stadstuin op jouw grote balkons: 10m²

Met een balkon van 10 vierkante meter of groter heb je bijna een (dak)terras. Dit balkonterras wordt omgetoverd tot een stadstuin. Omdat er veel ruimte is kiezen we voor een aantal mini borders aan de randen van het balkon. Het planten van bamboes of siergrassen kan een natuurlijke afscherming geven van de buren. Daarnaast geeft het een Oosterse sfeer om helemaal zen van te worden. Heerlijk voor een ontspannen zomerdag. Voor meer kleur op het balkon kan je kiezen voor bloeiende vaste planten in de miniborder. Denk hierbij aan de lieflijke Echinacea of een volle pioenroos. Wil jij mooie bloemen en gelijk jouw planten beschermen van ongedierte? Ga dan voor de Agapanthus (Afrikaanse lelie).

Wil jij nog meer groene inspiratie voor op jouw balkon?

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom