Leg je eigen gazon aan

Leg je eigen gazon aan

Tuinplanten |

Geef een stukje groen terug aan de natuur. Tegels gaan eruit en wel leggen er een mooi groen gazon voor terug. En een strakke grasmat aanleggen dat doe je natuurlijk helemaal zelf. Heerlijk met de handen in de aarde en een voldaan gevoel als je het eindresultaat ziet. Wij helpen je om het perfecte gazon in jouw tuin aan te leggen.

Bereid je tuin voor op het nieuwe gazon

Voor het aanleggen van jouw gazon kan je kiezen voor inzaaien of het leggen van gaszoden. Welke plantmethode je ook kiest, een goede voorbereiding is erg belangrijk. Ten eerste moet de grond schoon zijn van alle planten, stronken en wortels. Ook eventuele steentjes of andere hard delen haal je uit de grond. Daarna is het belangrijk om de grond goed om te spitten. Ten tweede leg je een nieuwe laag gazon aarde op de omgespitte grond. Hierdoor heeft het gras genoeg voeding voor een goede groei. Tot slot, moet je zorgen dat de grond moet egaal wordt. Zo krijg je uiteindelijk een mooi strak gazon.

Wat voor gazon kies jij voor?

Na het voorbereiden ga je door met het planten of leggen van je gazon. Bij het inzaaien van het gazon is het belangrijk om het juiste gazonzaad te gebruiken. Hierbij kijk je weer naar de functie van het gazon en naar de hoeveelheid zon dat het krijgt. Wil jij je gazon alleen voor de sier hebben? Of wil jij een klein voetbalveldje in de tuin? Die keuzes zijn belangrijk voor de planten in je gazon en het aanleggen ervan. Bij een siergazon neem je fijner gras dan bijvoorbeeld bij een gazon waar je vaak op zal lopen. Je kan ook gazonzaad mixen voor een mooi en sterk gazon. Wil jij meer inspiratie voor jouw gazon? Lees dan ons artikel “Volop groen buiten met een grasmat en gazon”.

Gazon zaaien

De beste periode om je gazon in te zaaien is rond april/mei. Je kan gazonzaad gewoon met de hand strooien. Lees wel eerst goed op de verpakking hoeveel zaad er per vierkante meter nodig is voor een mooi gazon. Door voorzicht het zaad aan te lopen met een wals, voorkom je dat het wegwaait en kan het sneller ontkiemen.

Tip: Laat het gazonzaad in het licht liggen en bedek het niet met aarde. Gazonzaad ontkiemt in het licht.

Na zo’n 2 weken is het gazonzaad geworteld en zal het beginnen met groeien. Het zal nog een aantal maanden duren voordat er een volledig gazon ligt.

Bij Bakker.com hebben we een speciale graszaad mix voor een totaal gazon. Deze kan je gebruiken voor het inzaaien of herstellen van je gazon. Het Bakker.com graszaad is gemixt met meststoffen waardoor het gras sneller groeit, het een hoge droogte tolerantie heeft en er minder snel onkruid ontstaat.

Gazonzoden

Een snellere maar wel duurdere optie is het leggen van graszoden. Dit zijn kant-en-klare rollen of plakken gras. Leg de zoden, na het voorbereiden van de tuin, strak tegen elkaar en zo dat de naden ten opzichte van elkaar verspringen. Als de zoden gelegd zijn, is het belangrijk om ze goed aan te rollen zodat ze stevig van zitten aan elkaar en de grond. Vul de overgebleven gaten op met aarde en geef veel water. We raden je aan om een aantal weken niet op het gras te lopen, zodat het zich goed kan ontwikkelen. Daarna kan je volop van jouw nieuwe gazon genieten!

Grasrollen

Vind jij gras zaaien te lang duren en graszoden te duur? Dan is er nu een fantastisch alternatief. Onze grasrollen zijn rollen aarde waarin de zaden al gezaaid zijn. De rollen leg je gemakkelijk aan in de eigen tuin. Het enige wat je verder nog moet doen is goed water bij geven en wachten totdat het gras begint te groeien. Binnen enkele weken zie je al gras groeien en kan je beginnen met grasmaaien.

Gazononderhoud

Welke vorm van gazonaanleg je ook kiest na het planten is het altijd belangrijk om genoeg water te blijven geven. Mocht het gazon niet genoeg water van de regen krijgen, geef dan altijd wat extra water bij. Verder is het goed mogelijk dat jouw gazon last krijgt van onkruid en ongedierte. Om het onkruid te wieden en de wortels van het gras genoeg lucht te geven, raden we aan om het gazon enkele keren per jaar te verticuteren. Om af te komen van ongedierte van je strooien of sproeien met biologische probleemoplossers. Deze middelen zullen de bodem en goede organismen niet beschadigen. Let natuurlijk ook goed op dat het gras niet te lang wordt. Dan is het tijd om het gras te maaien. Je vindt alle benodigdheden voor het aanleggen en onderhouden van jouw gazon in ons gazononderhoud assortiment. Wil je meer informatie over het onderhouden of het herstellen van je gazon? Lees dan ons artikel “Onderhoudstips voor een prachtig gazon”