Hoe worden biologische planten gekweekt?

Hoe worden biologische planten gekweekt?

Tuinplanten | 15 maart 2021

Bij Bakker.com doen we er alles aan om mensen blij te maken met groen en dichter bij de natuur te brengen. Daarbij willen we ook de natuur altijd een stukje groener maken. Wil jij ons daar een handje bij helpen? Ga dan over op biologisch gekweekte planten, bloembollen en potgrond. Deze planten worden op een volledig natuurlijke manier gekweekt, waardoor er geen chemische middelen in de grond komen. Door deze planten en bollen in jouw tuin te zetten, hou je een gezonde bodem. We nemen je mee in het kweekproces van deze planten en bollen, en laten je de voordelen zien.

Natuurlijk kweken

Bij het kweken van biologische planten of bollen is het verplicht om het hele proces op een natuurlijke wijze te laten plaatsvinden. Dit betekent dat er op geen enkel moment in het proces gewerkt mag worden met chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Alle organismen die betrokken zijn bij het kweken moeten in leven gehouden worden. Het begint al bij de babyfase van de plant. Onze biologische kwekers werken met biologisch gecertificeerde zaadjes of stekjes van eigen planten.

Zo weten ze dat er in een voorproces geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Na een eerste fase in een kas worden de kleine plantjes in een natuurgebied geplant. Daarna doet de natuur het grootste werk. De organismen in en boven de grond nemen vanaf dat moment als het ware de verzorging over. In de potgrond waren de biologische planten mee geplant worden, zitten goede bacteriën en schimmels. Deze goede micro-organismen brengen voedingstoffen met voor de plant en krijgen in ruil daarvoor suikers van de plant. Op deze bacteriën en schimmels komen weer andere dieren af die deze eten.

Zo ontstaat er een hele voedselketen rond de planten. Het voordeel hiervan is dat de insecten die van de plant eten, weer worden gegeten door bijvoorbeeld luizen, kikkers of andere kleiner dieren. Hierdoor zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig om de plant gezond te houden. Verder krijgen de planten wel nog water en natuurlijke voeding van de kweker op het moment dat het nodig is. De stand van de maan helpt te bepalen wat de beste momenten zijn om voeding en water te geven. De werktijden van de kweker bepalen dus niet langer wanneer de planten verzorgd moeten worden, maar de natuur zelf. Met veel liefde en zorg wordt er dus voor de planten gezorgd. Dit geeft uiteindelijk prachtige planten die jij in de tuin kan zetten. Bekijk nu onze biologisch gekweekte tuinplanten.

Biologische kweek: niet alleen een voordeel voor de natuur, maar ook voor jou

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen voor jou als je deze planten in de tuin zet en overgaat op biologisch tuinieren? Natuurlijk is het goed voor de natuur. Door de natuurlijke kweek komen er minder chemische bestrijdingsmiddelen in de bodem terecht. Deze komen dus ook niet in jouw tuin. Dit vinden de dieren in de tuin erg prettig. Veel van onze biologische bloeiende vaste planten zijn ook nog eens bijen lokkend. De bijen halen het hele jaar nectar uit de bloemen en beschermen daarnaast jouw planten. Je creëert hiermee dus echt een thuis voor biodiversiteit. Naast een voordeel voor de natuur, zijn er nog meer voordelen voor jou! De planten zijn namelijk vaak sterker dan planten die op een reguliere manier zijn gekweekt. Door de natuurlijke verzorging hebben de plant het eigen immuunsysteem opgebouwd en zijn ze weerbaarder voor plagen en ziektes. Dit betekent dus minder verzorging voor jou. Daarnaast geven deze planten in combinatie met biologische potgrond een boost aan de kwaliteit van jouw bodem. Het bodemleven zal ook hier op gang komen en je helpen in de eerste stappen naar een biologische tuin.

Tot slot, is bij een biologische kweek iedere plant net iets anders. Net als bij mensen krijgen deze planten hun eigen eigenschappen. Dit kan je bijvoorbeeld zien aan de vorm van de takken of de lengte van de stengels. Deze schoonheid van imperfectie is supermooi om jouw tuin te onderscheiden.

Europese certificering

De Europese Unie stelt strenge richtlijnen aan kwekers en leveranciers die zich biologisch noemen. Er mag in het kweekproces op geen enkel moment chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt worden en genetische modificatie is verboden. Voor ieder land heeft de Europese Unie een onafhankelijke instantie aangewezen die deze richtlijnen meerdere keren per jaar moet toetsen. Op het moment dat de kweker of leverancier voldoet aan de eisen krijgt dit bedrijf een biologische certificering. Voor het aanschaffen van biologische planten is het daarom belangrijk om goed te kijken of het Europees biologische logo vermeld staat. Dit is een groen logo met een blad erop van witte sterretjes. Deze kan je ook terugvinden bij onze biologisch gekweekte producten.

Wil jij de eerste stappen zetten naar biologisch tuinieren? Bekijk dan nu ons biologisch gekweekte assortiment

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom