Hoe maak je een urban jungle van jouw achtertuin?

Hoe maak je een urban jungle van jouw achtertuin?

Tuintrends |

Lekker relaxen in de tuin tijdens warme zomerdagen, wie wil dat nou niet? Helemaal tot rust komen in een hangmat met een drankje erbij. Het is net alsof je op vakantie bent in een tropisch oord. We geven je tips om dit ultieme vakantiegevoel in jouw tuin te creëren! Met de juiste beplanting kan je gemakkelijk een tropische tuin aanleggen.

Hoe ziet een urban jungle eruit?

Een urban jungle is een aanhoudende trend. Zowel ruimtes inGa mee in deze trend en tover ook jouw tuin om tot een exotische jungle. Dit doe je door een combinatie te maken van een terrasdeel met veel vers groen. Het terras gedeelte is ideaal om een relaxhoekje te maken. Kies bijvoorbeeld voor een loungeset met houttinten en een hangmat om in te ontspannen. De houten materialen zijn een perfecte match met het oerwoudthema en het wit van de hangmat straalt rust uit. Het zitgedeelte fleur je op met leuke hangbakjes met Chinese Jasmijn. Dit geeft ongelofelijk veel kleur in het rustig hoekje. Wil je bedekt zitten onder een pergola? Vergeet deze dan niet te versieren met groen. Een clematis en passiflora passen helemaal binnen het thema en staan daarnaast prachtig tegen jouw houten pergola. De bloemen kan je in de zomer ook nog eens gebruiken als decoratie in een cocktail.

Welke planten passen bij een urban jungle?

De planten maken de jungle, zowel in de natuur als in jouw tuin. Daarom is jouw plantkeuze ontzettend belangrijk. Planten zorgen juist voor dat stukje rust wat je nodig hebt bijdit soort tuinen. Palmen mogen hierin natuurlijk niet ontbreken. Deze planten laten je even vergeten dat je in je eigen tuin bent. Neem bijvoorbeeld de Chinese waaierpalm, die met zijn mooie waaiers voor afkoeling kan zorgen in de zomer. Om de rustgevende sfeer door te zetten in de hele tuin, raden we bamboe planten aan. Deze kan je zowel als tuinomheining en in de border gebruiken. De niet-woekerende bamboe fargesia is hiervoor gemaakt. De scheuten van deze bamboe groeien alleen omhoog en zal je dus nergens anders in de tuin tegenkomen. Heb je liever een geel gekleurde bamboe, zoals de Phyllostachys? Dan is het belangrijk om te weten dat alle bamboes, op de fargesia na, woekerend zijn. Werk dan met een wortelbegrenser om wildgroei te voorkomen. Of ga jij voor wat meer Mediterrane pit met een olijfboom in de tuin? De olijfjes zijn een heerlijk tussendoortje voor bij de borrel. Nodig nu alvast wat gasten uit!

Hoe groot en dicht begroeid wordt jouw urban jungle?

Hoe groot of klein jouw buitenruimtes ook zijn, een urban jungle kun je overal creëren. Door het gebruik van borders kun je in jouw tuin of op het terras of balkon jouw jungle vormgeven. Kies zelf of je voor een strakke border van hout of bamboe gaat, of voor een natuurlijke border met meer stenen. Leuk om zelf alles in elkaar te knutselen. In de borders plant je wat meer laag groeiende planten. De stoere mangave is onwijs mooi en ook nog eens gemakkelijk voor in de tuin. Deze kruising van de agave en manfredda kan goed tegen warmte en kou, en behoudt het hele jaar door de groene kleur. In combinatie met siergrassen als de carex of een tuinbromelia krijg je een duin idee. Doe je ogen dicht en luister. Hoor jij de zee al achter deze duinborders? Maak de border helemaal af met een klein kunstwerk genaamd de hosta. Deze tropische plant is met z’n bladtekening net een schilderij. Het zorgt voor een vrolijke en opvallende twist in de groene jungle.

Een compleet tropisch oord met de juiste accessoires

Bij de beplanting op jouw tropische jungle terras kunnen bijpassende bloempotten niet missen. De stijl van de potten is erg bepalend voor de sfeer. Rotan manden zijn onmisbaar in het tropische thema. Ontzettend leuk om bij de chinese waaierpalm of een olijfboompje. Maar ook terracottapotten kunnen uitstekend binnen deze trend. Het geeft een Mediterraan tintje aan jouw jungle. Combineer deze met een citrusboompje of een bloeiende hibiscus voor meer kleur.

Een leuk extraatje kan het aanleggen van een vijver of een mini waterval zijn. Stromend water geeft een verkoelend effect aan de tuin en heeft ook nog eens een rustgevende werking. In de zomer kan je zelf ook een verfrissende duik nemen als je kiest voor een zwemvijver. Beplant deze met veel zuurstofplanten voor helder en schoon water. Voor een mooie overgang naar jouw jungle tuin, werk je de oeverrand weg met moeras- en oeverplanten. Denk bijvoorbeeld aan de Typha of diamantkruid.

Ben jij geïnspireerd geraakt om zelf aan de slag te gaan met een tropische jungle tuin? Bekijk dan nu ons ruime tuinplanten assortiment en ga met de handen in de aarde.