Herfstdecoratie met planten uit eigen tuin

Herfstdecoratie met planten uit eigen tuin

Tuinplanten | 28 september 2020

De herfst is weer begonnen! Langzaam vallen de bladeren van de bomen en kleurt de natuur zich in de mooiste herfstkleuren. Het perfecte moment dus om een stukje dichter bij de natuur te komen en lekker aan de slag te gaan met groen En hoe kan je dat beter doen dan de natuur naar binnen te halen? Ga met bladeren of takken uit eigen tuin aan de slag en maak herfstversiering! Laat je inspireren door een aantal decoratieve herfst kunstwerken.

1. Wanddecoratie

Deze herfst wil je natuurlijk bijblijven als het gaat om groentrends. De volgende trend mag bij jou thuis niet missen. Groen aan de muur is al langer een trend, maar deze zien we steeds vaker terug komen in de vorm van een herfsttak. Neem zo veel mogelijk verschillende kleuren bladeren van meerdere soorten bomen. De Japanse esdoorn is een fantastische boom om mee te beginnen. Deze boom, die ook wel de Acer wordt genoemd, komt namelijk in vele kleuren. Naast kleur kan je ook spelen met de vorm van het blad. De bladeren van de tulpenboom hebben een excentrieke vorm. Voor een traditioneel tintje neem je tot slot wat eikenblad. De bladeren rijg je aan een lint met daarbij vrolijke accessoires als heerlijk ruikende kaneelstokjes, gedroogde sinaasappelschijfjes of glaasjes met waxinelichtjes. Deze hang je allemaal aan een sterke tak uit de eigen tuin. Bijvoorbeeld die van een eikenboom of appelboom.

2. Theelichtjes

Heb jij nog bladeren over van het maken van een herfsttak Gooi ze dan zeker niet weg! Maak er bijvoorbeeld mooie lichtjes van. Binnen een handomdraai heb je nog meer herfst in huis. Het enige wat je nodig hebt is: doorschijnende bladeren, glazen potjes en lijm. Gebruik altijd verdorde bladeren hiervoor. Deze zijn dunner en laten goed het licht door. Het gaat als volgt:

 • Stap 1: Neem een leeg en schoon potje, en haal de etiketten er af.

 • Stap 2: Verzamel de bladeren die jij wil gebruiken. Ook hier zijn de acer- en eikenbladeren zeer geschikt.

 • Stap 3: Doe een klein beetje lijm op de bladeren en plak ze aan de binnenkant van het potje.

 • Stap 4: Doe lichtjes in het potje en kom tot rust in jouw binnen bos.

3. Creatief planten

Planten in pot zijn handig voor lege hoekjes in de huiskamer of slaapkamer. Ga daarom aan de slag met creatief planten. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om vetplanten in een pompoen te planten? De pompoen past helemaal bij de herfst en is nog een volledig natuurlijk ook. Fantastisch voor bij de voordeur! Of verlicht de donkere dagen met een gezellig kerststuk met kaarsen. Neem hiervoor een schaal of kistje vul deze met potgrond. De kaarsen zet je in een apart glaasjes in de potgrond en zorg dat de kaarsen stevig staan. De rest van de potgrond vul je met bloembollen voor binnen. Hyacinten en amaryllissen zijn hier perfect voor. Deze bloembollen komen binnen al vroeg tot bloei. Top het af met wat mos voor het echte herfstgevoel.

4. Herfsttafel

Heb je nog materialen uit de tuin over? Maak er dan een mooie herfsttafel van. Kleed jouw eettafel of salontafel helemaal aan in de herfstkleuren. Wat heb je nodig?

 • Een blad of schaal om alle natuurlijke herfstversieringen op de leggen

 • Glaasjes met waxinelichtjes

 • Al het materiaal wat je over hebt van de andere decoraties

Zet de glaasjes met kaarsen in het midden van het blad of de schaal. Vul de lege plekken van het blad met de kleurrijke bladeren. Maak het af met leuk pompoenen, kastanje poppetjes en paddenstoelen. Om het tot leven te brengen kan je kaboutertjes toevoegen. Zo wordt het een vrolijk geheel.

5. Kransen

Kransen zijn niet alleen leuk om te maken, het is ook nog eens heel gemakkelijk. Ontwerp je eigen krans met jouw favoriete bladeren van kleurrijke bomen, voeg er een paar takken met besjes aan toe en sluit af met je eigen decoratieve accessoires zoals kastanjes. Om je een handje op weg te helpen hier alvast een klassieker:

De dennenkrans hoort echt bij het najaar, en maak je natuurlijk met materialen uit eigen tuin. Gebruik allereerst takken van dennenbomen als basisgroen. Denk hierbij aan de takjes van de picea. Deze mini kerstboom brengt jou in de stemming voor de feestdagen. De boompjes zet je voor de deur of in de achtertuin voor een waar winter wonderland. Knip een paar takken af voor de eerste laag van de krans. Daarnaast zijn hulstbladeren mooi als extra groen. Met de donkerdere tinten geeft hulst een stoer uiterlijk aan de krans. Voor wat meer kleur in de krans kan je accessoires toevoegen als hulst of vuurdoorn besjes, kastanjes, dennenappels of mini pompoenen. Tot slot, verlicht je de krans voor in de donkere winterdagen. Nu de krans nog in elkaar zetten:

 • Stap 1: Neem de krans (deze kan van hout, riet of steekschuim zijn) en prik de bladeren in de krans of leg ze er op

 • Stap 2: Bind de bladeren vast aan de krans doormiddel van ijzerdraad of spelden. Doet die op een manier zodat het draad of de spelden niet te erg zichtbaar zijn. Om bijvoorbeeld spelden mooi te verwerken in de krans, kan je kiezen voor spelden met rode kopjes.

 • Stap 3: Voeg accessoires toe uit de natuur. Denk hierbij aan kastanjes, dennenappels, hulstbesjes of mini pompoenen.

 • Stap 4: Hang de krans op een centrale plek zodat iedereen er van kan genieten.

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom