Grondsoorten en bemesting

Grondsoorten en bemesting

Tuinplanten | 22 april 2021

Elke tuin moet zo nu en dan worden bemest om de planten voldoende voedingsstoffen te geven voor een optimale groei en bloei. Daarbij heb je de keus tussen organische mest of kunstmest.

Organische bemesting

Stalmest en rijpe compost zijn goed geschikt voor grondverbetering. Voor gewassen die niet zo heel sterk groeien, is het doorwerken of bedekken van de bodem met deze mineralen voldoende. Voor de sterke groeiers zijn er echter meer voedingsstoffen nodig. Bijvoorbeeld de door ons aangeboden gedroogde koemestkorrels, of meststoffen uit hoendermest, bloedmeel of beendermeel. Deze bevatten voedingsstoffen die langzaam aan de grond en planten worden afgegeven. Het grote voordeel hiervan is, dat de planten geen groeischok krijgen.

Meststoffen

Anorganische mest bevat alleen voedsel; het heeft geen invloed op de structuur en bodemleven. De plant gebruikt dit voedsel echt volledig om te groeien en te bloeien. De drie belangrijkste elementen voor een goede ontwikkeling van planten zijn: stikstof, fosfor en kalium. Stikstof stimuleert de groei; fosfor is goed voor de bloei, vruchtzetting en de vorming van gezonde wortels en knollen; en kalium stimuleert de vorming van nieuwe blaadjes en is nodig voor het water- en voedseltransport in de plant.

In het voorjaar strooi je wat voedingsmest, bijvoorbeeld phostrogen poeder. In de zomer worden de sterk groeiende planten nog wat bijgemest. Gebruik nooit jaren achtereen alleen maar anorganische meststoffen. Dat gaat op den duur ten koste van de structuur van de grond en het bodemleven. Organisch materiaal blijft altijd noodzakelijk. Grond verbeteren Organisch materiaal, zoals rijpe compost of stalmest, levert niet alleen voedingsstoffen maar heeft ook een gunstige invloed op de bodemstructuur en het bodemleven. Ook turf is een goede bodemverbeteraar. Het regelmatig gebruiken van organisch materiaal is erg belangrijk voor jouw tuin. De bacteriën, schimmels en wormen breken het dode materiaal af en maken er humus van, dat er weer voor zorgt dat de gronddeeltjes beter aan elkaar kleven waardoor ze beter vocht en voedingsstoffen vasthoudt. Humus maakt kleigrond juist losser. Humus is onontbeerlijk voor een vruchtbare, gezonde tuingrond met een rulle structuur.

Compost zelf maken

Met compost geef je de voedingsstoffen terug aan de grond die door het weghalen van snijbloemen, bladeren en oogsten worden onttrokken aan de grond. Compost kun je kant-en-klaar kopen, maar je kan deze waardevolle grondverbeteraar ook zelf maken. Moeilijk is het zeker niet en in elke tuin is wel plaats voor een kleine compostbak.

Vrijwel al het tuinafval en onbewerkte keukenafval kan je verwerken tot compost. Grof materiaal wordt versnipperd of in stukjes gesneden. De bak wordt laag voor laag gevuld. Begin met een laagje oude compost of tuingrond. Daarop komt een laag afval van ongeveer 20 cm. Vervolgens strooi je weer wat oude compost of tuingrond. Zo bouw je tot het vat vol is. Bacteriën zetten het afval om in de beste grondverbeteraar die je je kan wensen. In een grote tuin kan je beter een composthoop opbouwen omdat een compostbak dan meestal te klein is.

Turf en mulchen

Turfmolm is ook een goede organische bodemverbeteraar. Het materiaal heeft zich in de loop van tienduizenden jaren uit planten gevormd. Turf werkt humusvormend en kan wel twintig maal zijn eigen gewicht aan water opnemen! Met turf verbeter je de structuur van de grond en maakt deze losser en luchtiger. Turf heeft nog een andere bijzondere eigenschap; het is zuur in de grond. Je kan dus met turf een kalkhoudende grond zuurder maken. Je kan de grond zelfs geschikt maken voor sterk zuurminnende planten zoals rododendron, azalea's of heide. Ga je turf door de tuingrond mengen? Pas dan op! Maak de turf die je gaat gebruiken, altijd eerst nat. Droge turf in de grond zuigt het vocht op als een spons waardoor de planten verdrogen.

Mulchen

Met turf kan je de grond ook bedekt houden: dit heet mulchen. De natuur zorgt voor een bedekte bodem, wat een uitstekende bescherming biedt tegen weersinvloeden, schrale wind, slagregens en felle zon - het vochtgehalte en de temperatuur blijven op peil. Een bedekte grond is een levende grond met alle nodige bacteriën: de mulch verandert daardoor in humus. Ook kan je voor mulchen gras, bladeren, stro of snoeihout gebruiken. De natuur zelf gebruikt het mulchenprincipe al eeuwenlang. En met succes!

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom