Fruit op het balkon of terras

Fruit op het balkon of terras

Tuinplanten | 02 maart 2021

Dat zelfgekweekt fruit het allerlekkerst is, weten we natuurlijk allang, en we hoeven er echt geen tuin voor te hebben! Maar was het al bekend dat fruit ook heel goed op het balkon of terras kan gekweekt worden? Juist, dat kan heel goed!

Fruit

Veel fruitsoorten zijn gelukkig heel makkelijk te kweken (en nog decoratief ook). Kies voor fruit op het balkon bijvoorbeeld voor een kleine appelboom, een aalbessenstruik of zet bijvoorbeeld een doornloze klimmende braam in een mooie pot. De aardbei is een van de populairste vruchten, zeker bij kinderen. Deze vaste plant kan ook goed in ruime potten en bakken groeien, ook geschikt dus voor een terras of balkon.

Fruit telen op de juiste plek

Fruit rijpt het best in de volle zon, op een beschutte plek. Vooral abrikozen, nectarines en perziken staan graag warm en zonnig. Bij appels, peren en bosbessen is bijna altijd kruisbestuiving nodig, plant twee of drie appelbomen bij elkaar in de buurt. Wij hebben ook duo-fruit in het assortiment dat zichzelf bestuift.

Bosbessen groeien graag in zure, humusrijke grond die niet te droog is. Geef ze elk voorjaar een dikke mulchlaag van compost, vermengd met tuinturf. Bramen, frambozen en druiven langs draden of trellis hekwerk langs de muur groeien. Dwergboompjes kunnen ook goed in een ruime pot groeien. Geef alle fruitbomen fruitmest. Geef appelboompjes en druiven om het jaar 50 gram kalk per m2 (op kleigrond is dit niet nodig).

Fruit voor op het balkon of terras

Van aalbessen tot frambozen en van nectarines tot aardbeien. Wij hebben hieronder een selectie gemaakt van de allerbeste fruitsoorten voor op het terras of balkon. Zo is het ook zonder tuin volop genieten van een royale oogst van vers fruit.

Aalbes

Abrikoos
Bosbes
Citroen
Druif

Kers
Kruisbes
Peer
Pruim
Aardbei
Appel
Braam
Cranberry
Framboos
Kiwi
Nectarine
Perzik
Sharon-fruit

Fruitbomen- en struiken planten

Fruitbomen en fruitstruiken kunnen ook prima in een ruime plantenbak op het terras of balkon staan. Verbeter de grond voor abrikozen, nectarines en perziken met 200 gram kalk per vierkante meter en flink wat compost.

Fruit in pot

Een solitaire fruitboom met een hoge stam is natuurlijk prachtig, maar niet iedereen heeft daar ruimte voor. Een ruime pot of kuip biedt mogelijkheden voor een zuilvorm of een dwergboompje op stam. Door consequent snoeien en aanbinden blijven de fruitboompjes klein. Wij hebben speciaal duo-fruit ontwikkeld: aan één boompje groeien twee verschillende soorten fruit. Ideaal voor op het terras of balkon! Let op, planten in een pot verdrogen sneller. Geef daarom regelmatig water.

Fruit bewaren

Bewaar rijp fruit het best bij droog weer en zet meteen koel weg. Appels en peren zijn goed voor langere tijd te bewaren. Het zachte fruit wordt echter het liefst zeer vers gegeten of zo snel mogelijk verwerkt tot bijvoorbeeld compote of confituur. Invriezen is natuurlijk ook mogelijk.

Mini moestuin: aardbeien

Op een vierkante meter maak je gemakkelijk een aardbeientuintje. Vergeet niet wat fruitmeststof toe te voegen.

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom