Een border aanleggen: hoe doe je dat?

Een border aanleggen: hoe doe je dat?

Tuinplanten | 06 januari 2021

Het voorjaar komt er langzamerhand weer aan. Nu is dus het perfecte moment om je alvast voor te bereiden op het plantseizoen. Heerlijk straks met de handen in de aarde om een stukje dichter bij de natuur te komen. Heb jij een tuin en wil je verschillende borders vullen met de mooiste bloembollen en tuinplanten? Dan is het handig om nu alvast een plan te maken. Wij helpen je een handje bij het aanleggen en vullen van jouw tuinborders.

Hoe leg je een border aan?

Het aanleggen van een border is een leuke en uitdagende bezigheid. Én, je hebt hier niet altijd een tuinarchitect voor nodig! Kies allereerst de stijl die bij jouw tuin past. Wil je bijvoorbeeld stenen borders die de hoogte in gaan of hou jij meer van natuurlijke borders? Dan kan je al onderscheid maken tussen de borders door een laag keien, hout of ander natuurlijk materiaal neer te leggen. Ook met onze borderranden kan je gemakkelijk zelf jouw borders aanleggen. Jij hoeft alleen nog de afmetingen te bepalen en de randen aan te brengen in de grond. Super snel en simpel een zelfgemaakte border, helemaal klaar voor het voorjaar.

Wat ga je planten in het voorjaar?

Het is handig om een tuinplan te maken voordat je ook echt in de tuin aan de slag gaat. Lees hier hoe je een tuinplan maakt. Voor een border kijk je naar specifieke zaken zoals de bloeitijd en je budget. Veel planten en bloemen zullen maar enkele maanden bloeien. Je kan ervoor kiezen om planten of bollen te planten die na elkaar bloeien voor een langdurig resultaat of juist die tegelijk bloeien voor een grote kleurexplosie. Met onze handig kant-en-klare borderpakketten hoef je zelf niet over deze dingen na te denken.

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf allerlei groen te combineren. Kleur is dan heel belangrijk om rekening mee te houden. Om zo optimaal mogelijk van jouw border te genieten raden wij je aan om van te voren alvast goed na te denken over de kleuren die je terug wilt zien. Sommige combinaties hebben namelijk een fantastisch effect terwijl bij andere mixen de kleur weg kan vallen. Wij hebben een aantal kleurpaletten voor je op een rijtje gezet

 • Bonte kleuren: wil jij een border met bonte kleuren? Gebruik dan veel primaire kleuren. Voor een rustigere border meng je primaire kleuren juist met secundaire kleuren als groen. Let op met overheersende kleuren als rood, die kunnen overheersend zijn als je daarnaast nog kiest voor andere kleuren.
 • Pastel kleuren: Pastelkleuren geven een zachte en liefelijke sfeer in de tuin. Zorg wel voor verschillende pastelkleuren in je border, anders zal de border wat flets worden.
 • Donkere kleuren: Mix planten en bloemen met een donker kleur (zoals donkerblauw en donkergroen) met lichtere kleuren als wit, zilvergrijs, geel of oranje. Zo zullen de planten met donkere kleuren er beter uit komen. Te veel donkere kleur zorgen voor een matte border.
 • Warme kleuren: Voor een border met warme kleuren raden we aan om voornamelijk rood, oranje en geel tinten te gebruiken. De border zal in de zomer helemaal stralen.
 • Zachte kleuren: Voor een koele of zachter border kies je juist voor neutralere kleuren als wit, roze en blauw. Deze kleuren zijn minder hard dan bijvoorbeeld rood en paars.

Tip: Houd er rekening mee dat licht ook invloed heeft op kleur. Bij zonnig weer zullen andere bloemen het beter doen dan bij bewolkt weer.

Mocht je nog niet weten wat je wil planten dit voorjaar, laat je dan inspireren door onze bloembollen en tuinplanten blogs.

Licht beïnvloedt kleuren. Donkere bloemen hebben veel licht nodig om tot hun recht te komen. Witte bloemen komen beter tot hun recht op een bewolkte dag, in de schaduw of in de schemering.

Ga lekker aan de slag

Zodra de border is aangelegd kan je gaan beginnen met het leukste … het planten! Bij het planten zijn er ook een aantal zaken om rekening mee te houden. Neem bijvoorbeeld een zonnig plekje voor de planten en bloemen die daar voor houden. Geef hele tedere bloemen een plekje uit de wind waar ze niet omver worden geblazen.

Bij het planten ga je altijd eerst aan de slag met het voorbereiden van de grond. Zorg dat het onkruid is verwijderd en dat de aarde goed is omgeploegd. Om de kwaliteit van de aarde te verbeteren meng je het met verse potgrond. Let goed op de behoeftes van je planten. De ene plant heeft liever een zure grond waar de ander meer houdt van kleiachtige grond. Dit kun je altijd aflezen op het plantlabel op de verpakking en op onze website. En dan is het eindelijk zo ver, we kunnen gaan planten. Graaf altijd ruime gaten voor de wortels of bollen, vul de gaten met verse potgrond en druk de grond lichtjes aan. Vergeet nooit om wat extra water te geven naar het planten.

Wil jij aan de slag gaan met jouw borders? Bekijk dan onze uitgebreide tuin assortiment in onze webshop.

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom