DIY: Leuke boeketten en bloemstukjes voor Moederdag

DIY: Leuke boeketten en bloemstukjes voor Moederdag

Tuinplanten | 06 mei 2021

Tijdens Moederdag staan alle moeders centraal. Op deze dag zetten we onze moeders in het zonnetje door ze helemaal te verwennen. Dit kan je doen met heerlijk eten of een lief kaartje, maar het leukste is met verse bloemen uit eigen tuin. Pluk jouw moeders favoriete bloemen uit je eigen tuin en zet ze in een mooie vaas. Of doe lekker creatief door zelf een bloemstuk te maken. Wij geven je een aantal leuke ideeën om met jouw eigen planten de leukste Moederdag cadeaus te maken.

1.   Simpele schoonheid: bloem in vaas

Eenvoudig mooi: één bloem voor in een vaas. Deze kan je overal neerzetten: op tafel, naast de televisie of op de grond in een lege hoek. Hiervoor wil je grote bloemen die een statement maken door de aandacht naar zich toe te trekken. Het wordt hierdoor de highlight van een hele kamer. Prachtige bloemen voor in een vaas zijn de Allium, Pioenroos of Zonnebloem. Deze bloeien allemaal laat in het voorjaar, kunnen erg groot worden en geven ontzettend veel kleur. Snijd deze bloemen gewoon uit je eigen tuin, ze zijn dat namelijk wel gewend. Zet ze met een laag water en wat voeding in de mooiste vaas. Zo kan je wekenlang genieten van deze krachtige bloeiers. Het perfecte cadeautje voor Moederdag!

2.   Kleurrijke mix van bloemen en takken

Wil je juist jouw moeder een wat uitgebreider boeket geven? Je hoeft niet naar de bloemmist, je plukt ze gewoon uit eigen tuin! Voor deze mooie dag maken we een super vrolijk boeket met veel kleur. Een mix van bloemen, takjes en groen brengt je helemaal terug naar de natuur. Bloeiende bloembollen worden de hoofdact voor het boeket. Deze geven met hun felle kleuren pret aan het boeket. Ga jij voor een gefranjerde tulp of voor een trompet narcis? Of wil je misschien een rustiger boeket? Dan zijn de witte bloemetjes van de lelietjes van dalen erg leuk daarin te verwerken. Voor een mooi geheel doen we nog wat groene takjes bij het boeket. De ribes bijvoorbeeld heeft in april en mei zelf bloeiende takken, een win win!

3.   Extra lang genot met een droogboeket

Helemaal in en super populair: droogbloemen! Deze bloemen kan je uit eigen tuin halen en zelf drogen voor een boeket wat ontzettend lang mooi blijft. Door het drogen van de bloemen worden de kleuren een beetje doffer. Dit geeft een hippe vintage look voor in huis. Wie wil dat nou niet?
Wel is belangrijk dat je de juiste bloemen en planten gebruikt, zoals lavendel, papaver en grassoorten. Deze planten hebben wat houterige dikke stengels, waardoor deze stevig blijven na het drogen. Andere bloemen en planten kunnen slap worden of volledig hun kleur verliezen. Met een combinatie van lavendel, papaver, rode pioenrozen en miscanthus stengels maak je een prachtig paars met rood droogboeket.

De snelste manier om bloemen en planten te drogen is door de deze in silica gel in de magnetron te stoppen. Neem een magnetronbestendige bak en bedek de bodem van het bakjes met silica gel. Leg de bloemen en planten met de kop naar beneden in het bakjes en doe nog wat silica gel er overheen. Kijk goed hoe lang je de planten in de magnetron zet en op welke temperatuur. De ene plant is fragieler dan de andere. Vaak is 2 tot 5 minuten in de magnetron genoeg. Na het drogen in de magnetron maak je de bloemen en planten schoon en besproei je ze met acrylspray. Supersnel, het is nog geen 15 minuten werk! Leuk voor op de tuintafel tijdens de Moederdaglunch.

4.   Bloemenkrans

De kerstkrans en paaskrans zijn bekend bij iedereen. Maar heb je al eens gedacht aan een zomerse bloemenkrans? Dit haalt de natuur in huis voor een gezellige Moederdag. Je kan natuurlijk alle bloemen kiezen die je wil: van bloembollen als tulpen en hyacinten, tot snijbloemen als die van de clematis. Hoe vrolijker en kleurrijker hoe beter! Misschien nog wel mooier, door de grote hoeveelheid bloemen, is een krans van hortensia bollen. De blauwe of roze bloemen stralen liefde voor je moeder uit. ideaal voor Moederdag en ook nog eens makkelijk te maken. Neem een kant-en-klare krans van steekoase. Knip een aantal takken van een hortensia en steek deze in het oase. Maak het af met een aantal ijzerdraadjes om het stevig te houden. Leuk om aan de buitendeur te hangen.

5.   Lente bloemstuk

De echt creatieveling gaat natuurlijk aan de slag met een compleet bloemstuk. Hiervoor is het wel belangrijk dat je steekoase in huis hebt. Maak dit goed nat voor je gaat beginnen. We kiezen voor een lente thema, wat perfect past bij de tijd van het jaar. Ook straalt dit geluk en blijdschap uit. Centraal staan felgekleurde bloemen als narcissen en hyacinten. Hyacinten geven ook nog eens een heerlijke geur aan het bloemstuk. Steek deze netjes in het oase en groepeer ze bovenop. Wil jij meer voor zomerse sferen gaan? Denk dan aan de iris om te verwerken in jouw stukje. Maak het compleet met verse groene bladeren en takjes. Eucalyptus bladeren verwerken in een bloemstuk is bijvoorbeeld heel populair. Zo is jouw cadeau niet alleen vrolijk maar ook helemaal bij de tijd.

Tip: heb jij nog geen plukbloemen in de tuin staan maar wil je wel een mooi boeket of bloemstuk maken? Ga dan leuk bloemen plukken in een openbare pluktuin bij jou in de buurt.

Ben je helemaal enthousiast geworden over wat je allemaal met plukbloemen kan doen? Start dan nu met een pluktuin of breid deze uit met nog meer mooie planten en bloemen. De meeste verse pluktuin-planten vind je in ons tuinplanten assortiment.

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom