De vlindertuin

De vlindertuin

Tuinplanten | 08 maart 2021

Leuk! Vrolijke vlinders in de tuin

Met hun vrolijke gefladder van bloem naar bloem zijn vlinders een geweldige lust voor het oog. Vlinders in eigen tuin? Een vlindertuin is eigenlijk eenvoudig zelf te maken. Door het planten van vlinderplanten, ook wel nectarplanten genoemd, met fel gekleurde en lekker geurende bloemen worden vlinders enorm aangetrokken. De bekendste vlinderplant is misschien wel de vlinderstruik (Buddleja). Maar ook de zonnebloem, lavendel, salie en ooievaarsbek zijn goede vlinderplanten. De felle kleuren van deze vlinderplanten werken als een magneet op vlinders en fleuren de border prachtig op! Goede voorbeelden van vlindervriendelijke bolbloemen zijn de muscari, ook wel blauw druifje genoemd, de allium en kleine irissen. Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Natuurlijk kunnen deze vlinderplanten ook prima in een bloempot op het balkon geplant worden!

Beschutting voor de vlinders

Voor een wat serieuzere aanpak is het leuk om in de tuin plekjes te creëren waar de vlinders beschut zijn tegen wind en regen, de nacht of de winter. Denk hierbij aan stapelmuurtjes, oude boomstronken, takkenbossen of een hoopje halfverteerde bladeren. Vlinders zijn koudbloedige insecten en zitten het liefst op een beschut plekje in de tuin waar ze zich warmen in de zon en energie op doen om verder te vliegen.

Van rups tot vlinder

Om de verschillende soorten vlinders de kans te geven zich in de vlindertuin voort te planten, zijn waardplanten een must. Deze voedselplanten voor rupsen zijn meestal wilde plantensoorten, zoals de brandnetel, koolsoorten, kruisbloemigen, schermbloemigen, distelsoorten en klaversoorten. Zet voor een variëteit aan vlinders altijd een aantal verschillende vlinderplanten in de tuin.

Tip!

De rupsen van de kleine vos, dagpauwoog, landkaartje en atalanta leven ook van de grote brandnetel. Plant brandnetels in een pot, (en zet deze op een beschut plekje in de zon) om te voorkomen dat ze andere planten overwoekeren.

Waardplanten

Vlinderplanten

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom