De vlinder- en bijentuin

De vlinder- en bijentuin

Tuinplanten | 08 maart 2021

Met hun vrolijke gefladder van bloem naar bloem zijn vlinders een geweldige lust voor het oog. Wil jij ook vlinders in jouw eigen tuin? Een vlindertuin is eenvoudig zelf te maken. Door het planten van vlinderplanten, ook wel nectarplanten genoemd, met fel gekleurde en lekker geurende bloemen worden vlinders enorm aangetrokken. Misschien wel de bekendste vlinderplant is de vlinderstruik (Buddleja). Maar ook de zonnebloem, lavendel, en ooievaarsbek zijn goede vlinderplanten. De felle kleuren van deze vlinderplanten werken als een magneet op vlinders. Goede voorbeelden van vlindervriendelijke bolbloemen zijn de muscari, ook wel blauw druifje genoemd, de allium en kleine irissen. Heb je geen tuin, maar wel een balkon? Natuurlijk kunnen deze vlinderplanten ook prima in een bloempot op het balkon geplant worden!

Beschutting voor de vlinders

Vlinders zijn koudbloedige insecten en zitten het liefst op een beschut plekje in de tuin waar ze zich warmen in de zon en energie op doen om verder te vliegen. Daarom is het goed om in de tuin plekjes te creëren waar de vlinders beschut zijn tegen wind en regen, de nacht of de winter. Denk hierbij aan stapelmuurtjes, oude boomstronken, takkenbossen of een hoopje halfverteerde bladeren. Daarnaast heb je speciale insecten hotels voor vlinders en bijen.

Van rups tot vlinder

Om de verschillende soorten vlinders de kans te geven zich in de vlindertuin voort te planten, zijn waardplanten een must. Deze voedselplanten voor rupsen zijn meestal wilde plantensoorten, zoals schermbloemigen, distelsoorten en klaversoorten. Zet voor een variëteit aan vlinders altijd een aantal verschillende vlinderplanten in de tuin.

Bijen in de tuin

Bijen bestuiven de landbouwgewassen en zijn daarom essentieel voor de natuur. Daarnaast genieten wij onbewust van producten waaraan bijen een steentje bijdragen. Zo genieten wij van hun honing. Verder wordt de was van bijen gebruikt in cosmetica en farmaceutische producten. Tot slot, worden de pollen die bijen meenemen van een bezoek aan de bloemen gebruikt in voedingssupplementen. Kortom, bijen zijn heel belangrijk voor de mens. Vaak worden bijen uit de tuin weggejaagd omdat ze verward worden met wespen. Waar bijen alleen op bloemen afkomen, gaan wespen op alle zoetigheid af. Over het algemeen zijn wespen ook agressiever. Geef de bijen een huis in jouw tuin en help de natuur.

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom