Bereid je tuin voor op een hete zomer

Bereid je tuin voor op een hete zomer

Tuinplanten | 25 april 2020

Geel gras, verdorde planten en droge aarde zijn vanaf nu verleden tijd! Wij gaan je helpen om tijdens een hete en droge zomer jouw tuin zo mooi mogelijk te houden. Er is niks mooier dan een groene en bloeiende tuin. Maar met warm weer hebben jouw planten wat extra verzorging nodig. Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje!

1. Geef je planten goed te drinken

In de zomer geef je vaker water dan in de winter. Het water in de potgrond, wortels of bladeren verdampt sneller door de warmte. Hierdoor moeten we vaker het water aanvullen. Geef eens in de paar dagen tot elke dag water aan jouw planten. Let hierbij wel op de waterbehoefte van de plant. Dit staat meestal op het label wanneer je de plant ontvangt. Je kan natuurlijk ook altijd jouw plant opzoeken op onze website. Het bewateren doe je ’s ochtends vroeg of ’s avonds wanneer de zon onder is. Dan is het koeler en zal het water minder snel weer verdampen. Overdag zal het water heel snel verdampen en kunnen de waterdruppels zorgen voor brandplekken. De druppels werken namelijk als een soort vergrootglas die het licht versterkt dat op de bladeren valt. Hierdoor ontstaan er wonden op de bladeren.

Om de waterkosten zo laag mogelijk te houden en water tekort te voorkomen, kan je denken aan het aanschaffen van een regenton. Je slaat zo het gevallen regenwater op om later weer aan je planten te kunnen geven. Planten vinden vaak regenwater fijner dan kraan water. Dit komt omdat er in kraan water meer kalk zit. Denk verder nog aan andere producten die jou kunnen helpen zoals tuinslangen, gieters of besproeiingscomputers. Deze vind je allemaal in ons assortiment bewatering.

2. Wat extra kracht

Als het goed is heb je in maart jouw planten al wat voeding gegeven, na de rustperiode in de winter. In juni of juli geven we nog wat compost bij, om zo de kwaliteit van de grond te verbeteren. Let op: dit moeten wel organische meststoffen zijn. Kunstmest verbetert namelijk niet het grond leven. Door het geven van organische mest droogt de grond minder snel uit tijdens de warme zomer en kan de bodem beter water vast houden wat planten later kunnen opnemen.

3. Bedek de bodem

De bodem bedekken waar de planten in staan is nog een manier om te voorkomen dat de grond snel uitdroogt. Dit kan je doen met bodem-bedekkende planten, deze kun je vinden in ons assortiment bodembedekkers. Verder kan je ook dode materialen als stenen, grind of schors gebruiken. Restafval kan ook goed werken zoals cacaodoppen of perzikpitten.

Planten in pot of planten in de volle grond

De bovenstaande maatregelen kunnen we bij zowel planten in pot als planten in de volle grond nemen. Planten in pot kun je verplaatsen en daardoor goed beschermen tegen te veel licht en warmte. Zet de planten in pot op een plek waar ze genoeg schaduw krijgen om af te koelen. Ook kan je bloempotten dicht bij elkaar zetten. Zo valt het zonlicht op een groter oppervlak en drogen de planten minder snel uit. Let op: planten in pot drogen over het algemeen sneller uit dan planten in de volle grond.

Planten in de volle grond kunnen we alleen verplaatsen door ze te verplanten. Dit doe je meestal in de periode tussen oktober en maart. In de zomer is het niet aan te raden om te verplanten, omdat de planten het dan vaak niet overleven. Bomen raden we aan om helemaal niet te verplanten. De wortels zitten van stevig vast in de grond. Ze zullen moeilijk hechten in nieuwe grond. Bescherm ze door een parasol neer te zetten die ze voorziet van schaduw. Heesters of andere meerjarige planten kunnen wel verplant worden. Als je deze zomer ziet dat sommige planten te veel zon krijgen, zet ze dan in het najaar op een andere plaats. Houd ook rekening met de aankoop van nieuwe bloembollen in het najaar. Om een goede indeling van de tuin te hebben, raden we je aan een tuinplan te maken.

Ongewenst bezoek

Naast de hoge temperaturen kunnen ziektes en plagen ook in de zomer opspelen. Je ziet meer vliegen, mieren en andere insecten in de tuin. Bescherm jouw planten met onze probleemoplossers. Voor elke ziekte of plaag hebben wij het juiste middel. Het merendeel is ook nog eens organisch geproduceerd. Dit betekent dat er geen schadelijke stoffen in zitten voor dieren, mensen, planten of de bodem. Zo houd jij jouw planten gezond en zo sterk mogelijk.

Het belooft een prachtige zomer te worden voor jou en je planten. Met deze tips komen jouw planten gezond de zomer door en kan jij in alle rust genieten van jouw tuin. Heb je nog wat extra hulp nodig om jouw tuin te verzorgen? Bekijk dan ons assortiment verzorging en onderhoud voor allerlei handige hulpmiddelen.

Recente artikelen

De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten
Winter checklist: Maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom