5 nieuwe groene hobby’s voor jouw kinderen

5 nieuwe groene hobby’s voor jouw kinderen

Tuinplanten |

Kinderen hebben de toekomst, ook als het gaat om onze natuur te helpen. Daarom is het belangrijk om onze kinderen nu al bewust te maken van de schoonheid van de natuur. Daarnaast is het natuurlijk ook heel erg leuk om bezig te zijn met groen. Met deze bezigheden in huis en tuin leer je jouw kinderen meer over de natuur en laat je ze nieuwe groene hobby’s ontdekken.

1. Bloembollen planten

Bloembollen planten is leuk en leerzaam voor veel kinderen. Van begin tot eind neem je jouw kinderen mee in het leven van de bloembol. Allereerst mogen de kids lekker graven in de tuin. Met de handen in de aarde, zonder bang te zijn om helemaal vies te worden. Nadat ze het gat hebben gegraven mag voorzichtig de bol in de grond. Let wel op dat ze het neusje van de bol goed omhoog laten steken. Schep het weggegraven zand weer terug in de gaten en dek de bollen zachtjes toe. Nu enkel nog wat water en geduld. Je zal merken dat jouw kinderen niet kunnen wachten en elke dag stiekem gaan kijken of ze al een steeltje zien. Na een paar maanden zal je langzaam steeltjes boven de grond uit zien komen. Geef ze elke dag een klein beetje water, als ze geen water krijgen van de regen. Na enkele weken heb je eindelijk het gewilde eindresultaat: een prachtige tuin vol bloemen. Hoe leuk is het dat jouw kinderen deze helemaal zelf hebben geplant! Laat ze alleen nog wel even wachten met bloemen plukken.

2. Moestuinieren

Weet wat je eet! Het is niet alleen leuk om te weten waar voedsel vandaan komt, het maakt je ook meer bewust van wat je eet. Goed dus om je kinderen al vroeg bekend te maken met de oorsprong van voedsel. Een moestuin is hier perfect voor. Ga samen aan de slag en zie hoe de zaadjes veranderen in een volledig gerecht Begin met een klein kruidentuintje of heerlijke snoepgroentes. Daarna kan je het uitbreiden met een paar fruitheesters voor in de tuin, op het balkon of terras. Of ga gelijk voor een grote moestuinbak voor een grootse oogst! Met onze kinder-kweekpakketten maken we het helemaal gemakkelijk. Plant de zaadjes in een potje en geef ze om de paar dagen een klein scheutje water. De potjes zet je op een relatief warme en zonnige plek buiten. Als het nog te koud is zet je het binnen voor het raam. Langzaam komen de plantjes op en komen er vruchtjes aan of ontstaan er groenten. Wacht nog wel even met snoepen tot ze helemaal rijp zijn.

3. Bloemen plukken uit de pluktuin

Wie heeft het vroeger niet gedaan? Onbezorgd bloemetjes plukken om er later achter te komen dat je de mooie tuin van de buren helemaal leeg hebt gehaald. Laat jouw kinderen daarom lekker bloemen plukken uit jouw eigen pluktuin. Deze bloemen zijn ervoor gemaakt om afgeknipt of geplukt te worden. Pluk samen de mooiste boeketten voor op de keukentafel of hun eigen kamer! En hoe leuk is het dat deze bloemen in een vaas ook nog weken blijven bloeien! Eén grote bloemen pret!

4. Plantenverzameling

De één spaart knikkers, de volgende postzegels en de ander weer voetbalplaatsjes. Veel leerzamer is het maken van jouw eigen plantenverzameling. Ga lekker met jouw kinderen het bos in en laat ze zoveel mogelijk verschillende takjes meenemen voor in de verzameling. Ook handig voor het moment dat jouw heesters en bomen weer gesnoeid moeten worden. Dan kunnen ze met de snoeischaar voorzichtig een aantal takjes wegknippen. Begeleid ze wel goed, zodat er geen vingertjes of gezonde takken worden weggeknipt. Als de takjes, blaadjes en bloemetjes zijn verzameld, plak je ze in een mooi boek en zoek je samen de naam van de plant op.

5. Stekken

Stekken is een fantastische hobby voor jong en oud. Het geeft echt het gevoel dat je een plantbaby laat opgroeien tot een volwassen plant. Iedereen kan stekken, zeker bij een aantal makkelijk te stekken planten. Met een klein beetje hulp kunnen zelfs jonge kinderen al hun eigen plantbaby’s verzorgen. Veel kamerplanten kunnen zowel in aarde als op water geplant worden na het stekken. Alleen voor vetplanten raden we planten op aarde wel echt aan. Elke plant heeft zijn eigen manier van stekken.

De pannenkoekplant groeit bijvoorbeeld aparte plantjes naast de moeder plant. Het enige wat je hoeft te doen is deze loshalen van de moederplant en opnieuw te planten in aarde of een pot met water. Vetplanten kunnen gestekt worden doormiddel van een stuk blad af te snijden en deze weer te verplanten. De meeste kamerplanten werken met luchtwortels. Dit zijn kleine wortelbeginsels die aan de stengel groeien. Snij de stengel vlak onder de luchtwortel af. Deze stengel kan je weer opnieuw planten. Mocht je het planten op water, zorg dan altijd dat je de blaadjes die in het water hangen van de stengel af haalt. Wil je meer weten over het stekken van een specifieke plant? Kijk dan op onze kamerplanten blog of op de productpagina van de plant in onze webshop.