Snoeien de sierappel boom

Snoeien de sierappel boom

Snoeien | 25 februari 2021

Malus

De sierappel laat zich zonder problemen snoeien. Van zichzelf heeft deze fruitboom de neiging wat grillig te groeien. Als je daar niet zo van houdt, zijn er verschillende perioden in het jaar om de sierappel te snoeien.

1. Snoeien in de zomer

Als je de sierappel vrijstaand hebt geplant en een mooie stam wilt vormen, kan je hem in de zomer opkronen (weghalen van de onderste takken van de kroon). Zaag de laagste zijtakken eerst weg. Als deze takken dik zijn, raad ik je aan om op ca. 10 cm afstand van de stam te zagen. Zaag eerst een paar centimeter aan de onderzijde van de tak af en zaag de tak daarna pas van bovenaf door. Na het wegzagen van de takken van de sierappel, kan je de stomp nog wat bij zagen. Houd wel altijd voldoende afstand van de stam. Zo hou je de kraag van de tak intact. De kraag van de tak is de verdikte basis van de tak, de overgangszone van de stam naar de tak. Behandel de snoeiwonden van de sierappel met een wondafdekmiddel.

2. Snoeien in de herfst of winter

Je kan de kroon van de sierappel verbeteren door de kroon regelmatig iets uit te dunnen. Dat doe je in het najaar of in de winter. Uitdunnen is aan te raden als er dood hout in de kroon komt. Hierdoor wordt het bladerdek aan de buitenzijde wat dun. Verwijder om uit te dunnen een aantal dikkere takken van de sierappel. Uiteraard gelijkmatig verdeeld over de kroon van de boom. Zaag de betreffende takken eerst aan de onderkant een paar centimeters in. Begin daarna pas aan de bovenkant te zagen. Zo voorkom je dat de takken uitscheuren. Gebruik bij voorkeur een takkenzaag. Let erop dat je niet te dicht bij de stam zaagt. Behandel de snoeiwonden met een wondafdekmiddel.

Lees hier meer over het snoeien van tuinplanten, heesters en bomen.

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom