Snoeien de perenboom (Pyrus communis)

Snoeien de perenboom (Pyrus communis)

Snoeien | 11 maart 2021

Snoeien in januari - februari

De belangrijkste snoei van de peer gebeurt in januari - februari, meer aan het einde van de winter. Snoei pas als de ergste kou voorbij is.

Snoei dan de zijtakken. Takken die naar binnen groeien kunnen helemaal worden weggesnoeid. Dat geldt ook voor takken die andere takken kruisen.

Fruitbomen worden meestal gesnoeid om alle delen goed licht te laten vangen.

Heb je een jonge boom geplant, geef hem dan steun met een boompaal. Knip het doorgroeiende deel terug tot ca. 10 cm boven de hoogste zijtak.

Heeft de boom al zijtakken gemaakt, snoei dan de zijtakken gerust flink terug tot vlak boven een naar buiten wijzende knop. Deze takken worden later de hoofdtakken van de boom (de gesteltakken).

Na het eerste jaar zijn de hoofdtakken flink uitgelopen met tal van nieuwe takken. Snoei die gerust ca. half terug en snoei daarbij de takken die naar binnen groeien helemaal terug. Die gesnoeide takken gaan dan in de zomer opnieuw uitlopen en de boom krijgt een dichte vertakking.

Als we weer gaan snoeien, snoei dan de nieuwe takken ca. 1/4 terug. Als er nieuwe takken zijn die naar binnen groeien, kunnen ze weer helemaal worden weggesnoeid.

Het begint nu al bijna een volwassen boom te worden. We gaan nu ieder jaar op twee manieren snoeien. Knip nieuwe scheuten terug tot op ca. 6 knoppen van de tak, waar ze van stammen. Op de takken zijn korte dikke zijtakken (kortloten of sporen) gegroeid, waar de bloesem en de vruchten op komen. Daar knip je er ieder jaar een aantal van weg en daarmee blijft je de boom steeds verjongen. Doe dat met beleid.

Snoeien in juni

Er kunnen bij de perenboom waterloten ontstaan na de wintersnoei. Die snoeien we dan in juni weg. Waterloten herken je makkelijk. Het zijn de recht omhoog groeiende takken. Ze zijn ontstaan uit knoppen die geen bloesem hadden en ze groeien in korte tijd uit tot lange takken. Het is belangrijk om ze weg te halen omdat ze veel energie wegnemen van de boom!

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom