Snoeien de kruisbes (Ribes rubrum)

Snoeien de kruisbes (Ribes rubrum)

Snoeien | 05 maart 2021

Je kan een kruisbes al vanaf het eerste jaar na het planten snoeien.

Snoeien tussen januari - maart

Snoei in het begin van het voorjaar in maart alle takjes weg die korter zijn dan ca. 10 cm. De overige takken kan je tot ca. 3/4 terug snoeien, altijd tot een knop die naar buiten wijst. Als het een hangend ras is, kan je het beste snoeien tot een knop die naar boven wijst.

In de zomer groeien er weer nieuwe scheuten op de gesnoeide takken van de kruisbes. Deze kan je tijdens de volgende snoeiperiode tussen januari – maart snoeien.

 • Selecteer maximaal 8 van deze nieuw gegroeide scheuten, dit worden jouw hoofdtakken. Kies ze goed verdeeld over de struik uit. Neem scheuten die niet naar binnen en niet kruiselings groeien. Snoei ze terug op ca. ¼. Let ook nu op dat je snoeit tot bij naar buiten of naar boven gerichte knoppen. De scheuten die je niet hebt geselecteerd snoei je terug tot op 4 knoppen.
 • In de zomer erna groeien er weer nieuwe scheuten en takken aan de struik. In de volgende snoeiperiode (januari - maart) worden alle scheuten die in het voorbije groeiseizoen zijn gevormd vanaf de hoofdtakken tot ca. 8 cm lengte teruggesnoeid. Zo vormen we korte loten aan de hoofdtakken die zorgen voor de vruchten voor de komende oogst.
 • We willen de volwassen struik niet te veel meer uit laten groeien. Daarom worden de hoofdtakken ieder jaar getopt. We knippen ze dan zo’n 3-4 knoppen terug.

Het kan voorkomen dat een oudere tak minder vruchten gaat dragen. Die moet dan liefst worden vervangen. Doe dat door zo’n tak terug te knippen tot een zijscheut en laat die zijscheut een nieuwe hoofdtak worden.

Laaggroeiende takken halen we ook liever weg. Want als de vruchten gaan rijpen, wordt zo’n tak zwaarder en kan dan op de grond terechtkomen. Dat is niet goed voor de vruchten en het is ook niet goed voor de struik, die dan vanaf de grond meer belaagd kan worden.

Snoei aan het einde van de winter, of in het vroege voorjaar. Liever geen strenge vorst kort na het snoeien en zeker niet snoeien bij vorst.

Niet of slecht gesnoeide kruisbessen zullen hooguit te groot worden of minder vruchten dragen. Verder zullen ze er niet veel minder van worden.

Tip: Ieder jaar moet de kruisbes na de winter, voordat de ogen/knoppen uitlopen, worden gesnoeid. Snoeien bevordert de productiviteit van de struik en zorgt ervoor dat die open blijft. Zo kan er voldoende (zon)licht bij komen. In een te dichte struik schimmelen bladeren en vruchten veel sneller en dat is iets wat vooral niet moet gebeuren.

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom