Snoeien de Amerikaanse sering (Ceanothus)

Snoeien de Amerikaanse sering (Ceanothus)

Snoeien | 05 maart 2021

Over het snoeien van Amerikaanse seringen wordt verschillend gedacht en geschreven. De Amerikaanse sering kent ook verschillende types en soorten die niet allemaal dezelfde behandeling vragen. De hier afgebeelde Ceanothus is de Ceanothus pallidus ‘Marie Simon’. Deze Amerikaanse sering bloeit van juli tot oktober. Daarop is ons advies om te snoeien dan ook gebaseerd.

Snoeien in maart en april

Wij raden je aan om de Ceanothus aan het begin van het voorjaar (maart of april) te snoeien. Let erop dat je de takken niet meer dan 2/3 terug snoeit. Probeer te snoeien op een naar buiten gericht oog. Bij volgroeide struiken kan je de takken ca. de helft inkorten.

Snoeien na de bloei

Als de sering te dicht begroeid is, kan een verjongingssnoei gewenst zijn. Hierdoor wordt de struik niet te groot en voorkom je teveel verhouting. Deze verjongingsnoei kan je het beste na de bloei en in drie etappes toepassen. Zo heb je de sering na ca. 3 jaar helemaal gesnoeid.

Bekijk de struik goed voor je begint te snoeien. Kies ongeveer 1/3 van de takken uit waarmee je wilt beginnen. Het is belangrijk dat je deze verdeeld over de struik kiest. Snoei dan ook nooit alleen aan de buitenkant. Snoei ca. 1/3 van de takken terug tot op ca. 40 cm (vanaf de grond), het liefst tot vlak boven een naar buiten gerichte knop. Snoei het volgende jaar ongeveer de helft van de takken die je dit jaar niet snoeide. Het jaar daarop kan je de rest van de nog niet gesnoeide takken wegsnoeien.
Zo heb je de Amerikaanse Sering in drie jaren tijd in zijn geheel verjongd. Daarom noemen we deze snoei een verjongingssnoei.

Snoeien in winter (oktober-maart)

Wordt de Anerikaanse sering te groot en te breed naar jouw smaak, dan hoef je hem niet te rooien. Een drastische snoeibeurt kan ook uitkomst brengen. Snoei of zaag met een scherpe schaar of een scherpe zaag de hele struik terug tot ca. 50 cm hoogte. (Let op welke hoogte de stammen zich vertakken en blijft daar ruim boven.)

Recente artikelen

Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel
Rozen snoeien: Hoe en wanneer?

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Ceska Republika Ceska Republika
 4. Deutschland Deutschland
 5. France France
 6. Italia Italia
 7. Magyarország Magyarország
 8. Nederland Nederland
 9. Österreich Österreich
 10. România România
 11. Schweiz Schweiz
 12. Suisse Suisse
 13. United Kingdom United Kingdom