Moestuinieren: waar begin je?

Moestuinieren: waar begin je?

Moestuin | 01 februari 2021

Tuinieren is niet alleen heel leuk, maar het heeft ook een ontspannende werking. Wat is er mooier dan hele dag lekker met je handen in de aarde? Juist … als je daarna kan genieten van je zelf gekweekte groente en fruit! Maar waar begin je met jouw moestuin? Met het Bakker.com stappenplan voor moestuinieren, creëer je nu gemakkelijk jouw perfecte eetbare tuin

Stap 1. Bepaal een plek voor jouw moestuin

Het lijkt misschien vreemd om eerst de plek van de moestuin te kiezen voordat je spullen hebt aangeschaft voor de moestuin. Desalniettemin, kan je aan de hand van de plek van jouw moestuin veel makkelijker andere keuzes gaan maken. Wil je klein beginnen? Start dan bijvoorbeeld met een kruidenplant in huis. Ga je gelijk voor het echte werk? Maak dan de keuze of je jouw hele tuin wil veranderen in een groente- en fruit paradijs of dat je bijvoorbeeld wil beginnen met een kweekbak op het balkon. Aan de hand van de plaats en de oppervlakte van jouw moestuin, kies je makkelijker wat je wil gaan kweken.

Stap 2. Kies wat je gaat kweken

Nu je weet welk oppervlak je kan beplanten, kan je de keuze maken welke groentes, fruit en kruiden je gaat kweken. Natuurlijk kies je voor jouw favorieten, maar hou ook rekening met de ruimte die de planten innemen, of de plant geschikt is voor volle grond of alleen potten en bakken, het zaaiseizoen en het oogstseizoen. Het zaaiseizoen kan erg verschillen tussen groente- en fruitsoorten. Zo plant je de één in het voorjaar en de ander in de zomer.

Stap 3. Haal de benodigdheden in huis

Wanneer jouw plan voor de moestuin helemaal is uitgewerkt, is het tijd om alle benodigdheden in huis te halen. Wat heb je allemaal nodig?

 1. Optioneel: een kweekbak of moestuinbak. Mocht je niet kiezen voor een gehele groente en/of fruit tuin, dan is een kweekbak ideaal. Zo kan je met een kleinere moestuin beginnen.
 2. Een anti-onkruiddoek. Je wil het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. Om tijd te besparen is een afdekzijl of anti-onkruiddoek heel prettig. Hierdoor hoef je niet om de haveklap onkruid te wieden en kunnen jouw planten rustig groeien.
 3. Potgrond is erg belangrijk voor de gezondheid van de planten en het succes van jouw moestuin. Wij raden speciale moestuin potgrond aan. Dit bevat tot 100 dagen aan voeding en heeft een stimulerend effect op groei van de planten.
 4. De zaden zijn natuurlijk het belangrijkste op je lijstje. Haal jouw favoriete groente-, fruit- en kruidenzaden in huis.
 5. Een tuintunnel is belangrijk voor moestuinplanten die niet goed tegen wind of koud weer kunnen. Wil jij jouw moestuin het hele jaar buiten laten? Dan is dit een must.

Ook handig: een “klimrek” voor de klimmende groente- en fruitplanten. Of een speciaal anti-insectengaas, zodat jij nooit last hebt van ongedierte in jouw moestuin.

Stap 4. Voorzaaien

Sommige groentes en fruit moeten eerst binnen ‘opgroeien’ voordat ze naar buiten kunnen, zoals tomaten en paprika’s. Dit noemen we voorzaaien. De beste periode voor het voorzaaien is in februari/maart. Je plant de zaadjes in een stevige maar kleinere kweekbak of pot, het liefst met gaatjes in de deksel voor de luchtventilatie. In deze kweekbak plaats je natgemaakte potgrond. Dit mag niet te nat zijn, want dan kunnen de zaden gaan schimmelen. Daarna zet je de kweekbak op een lichte plek en hoef je enkel nog geduld te hebben.

Stap 5. De moestuin voor buiten

Tijd om naar buiten te gaan! Waar gaan we beginnen met de moestuin? De meeste informatie kan je vinden op de verpakking van de zaden. Kijk goed hoeveel ruimte er tussen de planten moet zitten en deel de kweekbak, pot of border op basis daar van in. Sommige groentes of fruit kan je beter achteraan zetten en andere vooraan. Zorg voordat je gaat zaaien dat de aarde goed losgemaakt en nat is. Maak daarna met je vinger een aantal kleine gaatjes (let op de afstand tussen deze gaatjes) en plaats een paar zaadjes in elk gat. Druk de gaten lichtjes dicht en geef water bij. Vergeet daarna niet elk gewas te labelen. Zo vergeet je niet wat je aan het kweken bent. Na een aantal dagen zal je de eerste kopjes boven de grond zien. Als er meerdere zaailing uit een oorspronkelijk gat groeien, knip je de kleinste weg. Zo zitten de planten elkaar niet in de weg. Daarna hoef je enkel nog te wachten tot alles groeit. Wees geduldig en het is een kwestie van tijd voordat je geniet van de oogst uit jouw moestuin.

Wil jij met je eigen moestuin beginnen? Bekijk dan ons uitgebreide moestuin assortiment.

Recente artikelen

Een pluktuin van groente en fruit
Bramen uit eigen tuin
Basilicum

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom