Orchideeën: de kleurrijke pracht van jouw huiskamer

Orchideeën: de kleurrijke pracht van jouw huiskamer

Kamerplanten | 04 februari 2020

Orchideeën zijn een prachtige toevoeging voor elk huis en elke kamer. Bijna iedereen zal deze prachtige plant met kleurende en soms geurende bloemen wel kennen. Maar niet alle bijzondere kenmerken van deze plant zijn bij iedereen bekend. Wist jij bijvoorbeeld dat deze prachtige planten allemaal hun eigen speciale eigenschappen hebben? En dat ze ook een speciale verzorging nodig hebben? Wij vertellen je alles wat je moeten weten over deze kleurrijke verschijning.  

De meeste speciale orchideeën

Elke orchidee heeft zijn eigen specialiteit en kenmerken. De Phalaenopsis is de bekendste in zijn soort. Deze bloeit maar liefst 3 maanden en kan zelfs meerdere keren per jaar bloeien. De kwaliteit van de Phalaenopsis kan je zien aan het aantal takken (gemiddeld 2), hoeveelheid bloemknoppen, de speciale bloemtekening, lengte van de plant en grootte van de bloemen. Bij Bakker.com hebben wij extra grote Phalaenopsis orchideeën zoals de onze roze Phalaenopsis. Deze kunnen wel 80 cm(!) worden, in vergelijking tot 60 cm bij de gemiddelde Phalaenopsis. Daarnaast hebben al onze Phalaenopsis meer bloemknoppen dan gemiddeld. Dus echt een die met kop en schouders boven alles uitsteekt.

Naast de bekende Phalaenopsis, hebben we nog veel meer speciale soorten orchideeën. Dit zijn soorten die jij echt eens moet bekijken als pracht voor in huis:

 1. Wil jij meer kleur in jouw huis? Dan ben je opzoek naar de Dendrobium Nobile. Deze prachtige orchidee bloeit over de hele steel. Roze of wit? Of een combinatie van kleuren? Jij kiest zelf wat het beste bij jou past
 2. Wil jij niet alleen kleur maar ook een lekker geurern in huis? Dan passen de Miltonia en de Bratonia perfect bij jou. Deze orchideeën geven een aangenaam aroma af. Zo kan jij de hele dag genieten van geur én kleur!
 3. De Dendrobium Sa-Nook is afkomstig uit Thailand en verkrijgbaar in talrijke kleuren. Wil jij jouw huis een Aziatische look meegeven? Dan is deze orchidee perfect voor jou.

Verzorging van orchideeën

Orchideeën staan bekend om de fantastische kleurende bloemen. Aangezien het een gevoelige bloem heeft is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Allereerst is de potgrond voor jouw orchidee van belang. Wist je dat er speciale potgrond bestaat voor orchideeën? Nee? Dan ben je niet de enige. Een magere 10% van planteigenaren koopt de juiste potgrond voor zijn of haar planten. De juiste potgrond én voeding zorgen er voor dat de orchidee meer bloemen krijgt en langer vrij blijft van eventuele plantziektes.

We nemen je stap voor stap mee hoe je het beste een orchidee plant:

Gebruik voor het planten een schone pot en doe daar hydrokorrels in. Hydrokorrels zorgen voor houvast van de wortels en werken goed als drainage laag. Bovenop de korrels leg je de potgrond. Wij raden aan om potgrond voor orchideeën te gebruiken met het RHP-keurmerk. Deze potgrond is vrij van bestrijdingsmiddelen en ziekteverwerkers. De wortels van orchideeën hebben veel lucht nodig. Daarom vind je in speciale orchideeën grond boomschors voor een extra luchtige structuur. In verkeerde potgrond kunnen de wortels snel bruin worden of zelfs wegrotten. Voordat de orchidee de pot in gaat, haal je de droge en beschadigde wortels weg van de orchidee en dompel je de goede wortels licht in het water. Stop tot slot de orchidee in de pot met daar nog wat potgrond over heen en druk het lichtjes aan.

Hierna is de voeding natuurlijk erg belangrijk. Geef de orchidee ongeveer 1 keer per week water, door hem te licht in het water te dompelen. De orchidee houdt niet van natte voeten. Om de orchidee op zijn best te laten bloeien zijn meststoffen erg belangrijk. Maar 20% van de planteigenaren gebruikt meststoffen. In de orchidee potgrond zit ongeveer 60 dagen aan voeding. Daarna geef je eens in de 2 weken de orchidee wat voeding/mest. De orchidee krijgt daardoor meer bloemen en blijft langer gezond.

Tip: Wil je jouw orchidee versnelt laten uitkomen? Ze hem dan op een hele koude plek neer. Uit overlevingsinstinct zal de orchidee sneller uitkomen.

Kwaliteit staat voorop

Net zoals bij alle andere planten binnen ons assortiment staat kwaliteit bij onze orchideeën voorop. Samen met onze kwekers hebben we een selectie gemaakt van onderscheidene planten die lang en goed kunnen stralen op plekken in huis. Dit is te zien aan de grootte van de plant, aantal knoppen, aantal stelen en structuur van de bladeren. Hierdoor zijn ze te onderscheiden van orchideeën die bijvoorbeeld bij supermarkten en tuincentra te koop zijn.

Recente artikelen

5 tips voor een groene en ontspannen kerst
Top 10 diervriendelijke kamerplanten
Laat de feestdagen maar beginnen, dit zijn onze kerstfavorieten

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom