Kamerplant: Kentiapalm

Kamerplant: Kentiapalm

Kamerplanten |

De Kentiapalm (Howea forsteriana) geeft je huis een lekker tropisch sfeertje. De palm uit de Arecaceae familie komt oorspronkelijk van Lord Howe Island ten oosten van Australië. De Kentia palm is een van de populairste, makkelijkste en sterkste palmsoorten voor overal in huis of in andere openbare ruimtes. De lichtval op de bladeren geeft een extra mooi groen effect in huis. Wist je dat de Howea forsteriana ook de lucht in huis zuivert? De kamerplant helpt zo jouw leefklimaat te verbeteren.

Verzorging Kentiapalm

De Kentiapalm is een van de weinige palmen die relatief donker kan staan. Deze makkelijke kamerpalm heeft minder licht nodig dan andere palmen. Zet deze in de schaduw of halve zon. Blijft de plant stil staan in zijn groei en ontwikkeling van blad? Geef de plant dan wat meer licht door hem dichter bij het raam te zetten. Wordt het blad lichtgroen tot geel, dan staat hij te veel in de zon. De palm houdt van kamertemperatuur. Vermijdt dus te koude plekken met veel tocht en te warme plekken zoals bij een radiator.

De palm gedijt het best op een iets vochtige kluit, maar die moet ook weer niet zo nat zijn dat er een laagje water onderin de pot staat. Bij natte voeten kunnen de wortels van de plant gaan rotten. Geef de Kentia eens in de 5 dagen een klein scheutje water. In de winter kan je eens in de 10 dagen water geven. De waterbehoefte van de plant kan veranderen als deze gaat groeien of als hij op een te warme of te lichte plaats staat. Voel dus altijd in de aarde om de waterbehoefte in te schatten. Bij te veel droge lucht in de kamer is het aan te raden om de Kentiapalm eens in de zoveel tijd te besproeien. Mee onder de douche of buiten in een milde regenbui staan, frist 'm lekker op en voorkomt spint. Het liefst besproei je de plant met ontkalkt water.

Geef tussen april en september om de 2-3 weken een beetje plantenvoeding voor palmen om de groei erin te houden. Het is belangrijk om de juiste voeding te geven, zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen. Hiervoor kan je vloeibare meststoffen mixen met water of gebruik maken van oplosbare staafjes. Beiden geven de juiste doses aan voeding aan de plant. In de winter groeit de Kentiapalm niet en is voeding niet nodig.

Goed om te weten

  • De Kentiapalm groeit redelijk snel en zal ongeveer om de 2 jaar verpot moeten worden. Neem daarvoor een bloempot van minimaal 1 potmaat of 3 cm groter. Gebruik altijd verse potgrond bij het verpotten.
  • Als de bladeren gaan verkleuren geeft de palm een teken. Geel blad betekent te veel licht, bruin blad te weinig of te veel water en bladeren met bruine randen betekent dat de bladeren gaan afsterven. Neem de gepaste maatregelen en knip daarna het verkleurde blad weg.
  • De Kentiapalm plant zich voort via zaden. Stekken van de plant is niet mogelijk. De plant kan vermeerderd worden via kluit splitsen, maar dit is zeer risicovol voor het overleven van de plant.
  • De palm is niet giftig voor huisdieren.