Creatief met kamerplanten

Creatief met kamerplanten

Groen Interieurtrends |

Planten kunnen altijd en overal, maar heb je er wel eens over nagedacht om het écht een keer anders aan te pakken? Zet groen op een andere manier neer, zodat het een eyecatcher wordt waar je niet omheen kunt. Uit onderzoek is gebleken dat je van groen om je heen gelukkig wordt, al helemaal als je zelf er creatief mee aan de slag gaat. Wij helpen je op weg met een paar van onze eigen ideeën.

‘Levende muur’

Wil je op een bijzondere en decoratieve wijze groen aanbrengen? Dan is een groene muur, ook wel verticaal tuinieren genoemd, echt super leuk en origineel. Deze veel voorkomende trend, pakken wij nog een stap verder. Wij nemen de trend mee naar binnen om jouw huis te ‘vergroenen’. Maak een verticale tuin van die ene lege muur in de woonkamer, keuken of in de hal. Gebruik verschillende soorten planten, zodat je makkelijk kunt werken met groottes, hoogtes en jouw favoriete kleuren. Zo creëer je een mooi, vernieuwend en kleurrijk kunstwerk in huis. Handig, want de muur kan volledig op jouw smaak en interieur worden afgestemd en neemt nauwelijks plaats in beslag. Dus zeker ideaal voor kleinere woningen.

Hoe maak je een levende groene muur?

  1. Haal een plantenrek (meestal verkrijgbaar bij bouwmarkten) en bevestig deze aan de muur.
  2. Kies passende potten en planten die bij jouw interieur en in de plantenrek passen.
  3. Kies flexibele planten, zodat ze zich makkelijker kunnen vormen. Tip: hangplanten, zoals de Hedera kunnen makken geleid worden, waardoor je op een snelle manier veel groen creëert.
  4. Kijk goed naar de ruimte van de planten, zodat ze elkaar niet in de weg zitten.
  5. Gebruik de juiste potgrond en voeding voor planten.
  6. Bevestig de potten goed, maar zorg wel dat je de planten nog water kan geven.

Hangend groen

Hangplanten zijn een makkelijke manier om kleinere ruimtes te voorzien van groen. Deze planten nemen weinig ruimte in beslag en zijn perfect om je creativiteit helemaal op los te laten. Ook in grote ruimtes is hangend groen leuk en zeker geschikt om het in huis extra groen te maken. Je kunt dan makkelijk gebruik maken van bepaalde hoogtes, door ze bijvoorbeeld te verlengen met een extra stukje touw.
Inspiratie nodig? Wij hebben een aantal ideeën voor je op een rijtje gezet:

  1. We gaan de lucht in met onze glazen bollen. Het lijkt net alsof jouw planten licht geven in deze hangende vaasjes. Prachtig met een tillandsia of een andere kleine kamerplanten er in.
  2. Heb je liever hangplanten in pot? Kies dan voor een hangpot die je kan bevestigen aan het plafond of voor een lichte pot die aan touwen gehangen kan worden. Kies de stijl die bij jouw interieur past.
  3. Het mooie van hangplanten is dat je ze overal kwijt kan op de manier die jij wil. Bouw een eigen plantenbak voor boven de eettafel, bed of zelfs bad!. Zo kan je altijd genieten van groen. Daarnaast zijn veel planten luchtzuiverend waardoor ze ook nog eens een gezonde werking hebben.
    Wil je geen aarde boven je bed of bad? Ga dan voor kunst hangplanten. Ideaal voor donkere ruimtes of ruimtes die schoon moeten blijven!
  4. Maak je eigen groene afscheiding met een hangplanten rek. Gebruik hiervoor een kledingrek en hang daar jouw favoriete planten in. Zet het kledingrek tussen de keuken en woonkamer voor een natuurlijke afscheiding.

Kamerplanten op water

Steeds vaker zie je kamerplanten voorbij komen die omgetoverd worden door ze in water te zetten. Deze manier van planten wordt ook wel hydroponie genoemd. Deze bijzondere stijl van kamerplanten houden geeft een heel ander uiterlijk aan jouw groen interieur. Planten zoals de anthurium en clusia zijn hier bijvoorbeeld heel geschikt voor. Maar wist je dat ook Monstera’s, Philodendrons en graslelies op water geplant kunnen worden?

Stappenplan om kamerplanten op water te zetten:

  • Stap 1:

Haal de plant uit de pot en haal het overgrote deel aan aarde van de wortels af. Spoel daarna de wortels met lauw water. Let op: je wilt de wortels in de beste staat. We raden je daarom aan om dit proces zo voorzichtig mogelijk te doen, zodat wortels niet los of beschadigd raken. Daarnaast raden we het af om met koud water af te spoelen.

  • Stap 2:

Neem een schone vaas en vul deze met water. Het beste is om bronwater te nemen op kamertemperatuur. Kraanwater bevat meer kalk, wat planten vaak minder fijn vinden en het zorgt voor aanslag op je vaas.

  • Stap 3:

Zet de plant in het water, maar zorg dat de bladeren het water niet raken. Bladeren die in het water hangen kunnen gaan rotten.

In de video hieronder laten we zien hoe je jouw kamerplanten makkelijk op water zet.

Van grond tot plafond groen

Hoe meer groen in huis hoe beter! Van top tot teen willen we de kamers is huis voorzien van planten. Dit kan je op meerdere manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan grote kamerplanten als de Monstera. Deze plant kan met zijn prachtige grote bladeren wel een paar meter hoog worden. Bind de luchtwortels aan de mosstok of aan een rek om hem helemaal tot de lucht te laten rijken. Creëer zo jouw eigen indoor oerwoud met Monstera struiken. Je zou je er bijna in kunnen verstoppen, zo groot!

Een andere manier om groen tot grote hoogtes te laten stijgen is met behulp van plantstandaarden, planttafels, kastjes of trappen. Maak een groene “stairway to heaven” door een houten trap te voorzien van allemaal leuke klein groene plantjes. Denk hierbij aan gemakkelijke vetplanten of rustgevende bonsai’s. Maak het helemaal af met volle kruiden plantjes en aan top zelf hechtende hangplanten. Deze zullen helemaal om de traptreden heen groeien, zodat je de trap nauwelijks nog herkent.

Ben jij geïnspireerd geraakt door deze leuke ideeën? En kun je nu zelf niet wachten om met kamerplanten aan de slag te gaan? Bekijk dan ons kamerplanten assortiment en ga aan de slag!