Spelen met groen in kleinere ruimtes in huis

Spelen met groen in kleinere ruimtes in huis

Groen Interieurtrends | 07 juli 2021

Groen kan altijd en overal, zelfs in donkere kamers of kleine ruimtes. In deze ruimtes wordt het lastig om een grote Strelitzia te plaatsen. Toch zijn er veel leuke en creatieve manieren om ook hier groen aan te brengen. Hangplanten spelen de hoofdrol in het kleurgeven van kleinere ruimtes. Wij laten je zien hoe.

1. Hangende lianen, maar niet om aan te slingeren

Hangplanten als het Erwtenplantje of de lipstickplant staan bekend om de lange stengels die kunnen groeien te aan de grond. We laten deze lianen dan ook lekker bungelen voor een waar jungle effect. In de hoogte heb je veel ruimte om planten op te hangen. De stengels laten we groeien naar plekken waar ze ons niet in de weg zitten. Geef bijvoorbeeld de trap een groen kleurtje. Hang de plant op de bovenverdieping en laat de stengels en bladeren lekker bungelen door het trapgat. Het geeft een grappig gezicht elke keer als je naar boven loopt. Of creëer een ware oerwoudkast! Plaats één of meer hoge sta-potten op de top van een wat lagere kast en laat de stengels van de hangplanten langs de zijkant van de kast naar beneden groeien. Zo heb je binnen no time een mini urban jungle.  

Tip: Planten die hoog staan krijgen minder zonlicht en drogen sneller uit. Kies dus voor een plant die goed groeit in de schaduw en niet al te vaak water nodig heeft. Dit kan je altijd vinden op het plantlabel. Zorg ook dat je bij de pot kan om water te geven. Anders wordt het klimmen geblazen.

2. Muur versiering

De groene muur is steeds meer een begrip aan het worden. Zo’n muur met planten is natuurlijk ideaal in een kleine ruimte. Je kan 2 manieren kiezen om een groene muur te maken: de planten direct op de muur laten groeien of een plantrek gebruiken. Om jouw muur of misschien zelfs wel plafond te voorzien van groen kan je klimplanten gebruiken. Deze planten groeien vrij snel en zullen uit zichzelf de ruimte opzoeken. Hierdoor zal jouw muur dadelijk voorzien zijn van een mooi kleurtje. Een geschikte plant hiervoor is de Epripremnum. Deze klimplant stijgt met zijn luchtwortels naar grote hoogte. Wel heeft de plant binnen een beetje hulp nodig bij het klimmen. De luchtwortels kunnen, in tegenstelling tot die van een Hedera, niet hechten aan de gladde muur. Het voordeel is wel dat de wortels de muur dus niet kapot kunnen maken. Door middel van kabelclips of plakclips kan je de stengels van de plant bevestigen. Maak zelf patronen van de muur en het plafond voor jouw eigen levende muur.

Wil je liever verschillende planten aan de muur zien? Maak dan gebruik van een plantenrek. Dit ijzeren rek bevestig je met spijkers aan de muur. In het rek kan je allerlei verschillende potjes laten hangen voor een mooie binnen tuin. Houdt wel rekening met het gewicht van plant en pot. We raden aan om kleine kamerplanten in het rek te hangen zoals leuke vetplantjes of springerige varens.  

3. Tafelklem met planten

Deze trend kan je echt niet missen: tafelklemmen! Dit rekje maak je vast aan de zijkanten van de tafel, waardoor je boven de tafel allemaal leuke dingetjes kan hangen. En wat is dan leuker dan planten boven je tafel? Versier het rek met leuke hangpotjes en daartussen lampionnetjes. Zo gaan jouw planten helemaal stralen. Voor in de potten kiezen we kleine cactussen, tillandsia en kleine hangplanten zoals het Chinese lantarentje. Heerlijk sfeervol tafelen!

4. Verticale planthanger

Heb jij een lege hoek in de kamer of een tussenruimte? Zelfs oppervlaktes kleiner dan een halve vierkante meter zijn genoeg voor meerdere planten. Ook nu gaan we weer de hoogte in. Dit keer niet met hangplanten, maar met een zelfgemaakte planthanger. Wat heb je nodig? Een aantal plankjes, 4 lange en stevige touwen, en een ophang haak. De touwen zijn ongeveer de lengte van het plafond tot de grond en de planken wil je iets breder hebben dan een bloempot. Met deze stappen maak je gemakkelijk zelf de planthanger:

 • Stap 1: Boor gaten in de plankjes zodat de touwen er zo doorheen kunnen.
 • Stap 2: Bind de touwen bovenaan vast met een lust. Deze gaat aan het eind over de haak.
 • Stap 3: Schuif de plankjes over de touwen en maak na elk plankje een knoop in het touw voordat je verder gaat. Zorg wel dat de plankjes recht hangen om het schuiven van bloempotten te voorkomen.
 • Stap 4: Kies zelf hoeveel plankjes je bevestigd. Houdt hierbij rekening met de hoogte van jouw plant.
 • Stap 5: Je kan er voor kiezen om de hanger wat steviger te maken door het vast te zetten aan de grond of op z’n plaats te houden met gewichtjes.
 • Stap 6: Het belangrijkste is natuurlijk de planten kiezen! Wij gaan voor planten met zo veel mogelijk kleur: bloeiende kamerplanten. Laat bijvoorbeeld de flamingoplant (Anthurium) vliegen. Ook leuk om er een kruiden hanger van te maken met munt, basilicum en bieslook.

Genoeg mogelijkheden dus om alle ruimtes in huis te voorzien van groen. Wil jij aan de slag met planten? Bekijk dan ons ruime kamerplanten assortiment.

Recente artikelen

Aan de slag met je interieur? Vergeet deze 8 kamerplantentrends niet!
7x creatief met droogbloemen
Creëer jouw eigen urban jungle

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom