Fritillaria: de klokjes voor later in het voorjaar

Fritillaria: de klokjes voor later in het voorjaar

Bloembollen |

Waar de sneeuwklokjes een voorboden zijn op het voorjaar, is de Fritillaria met zijn klokjesbloemen een beetje de afsluiten. De Fritillaria komt in allerlei verschillende soorten, vormen en kleuren. Ze geven een speels effect in de tuin naast bekendere voorjaarsbollen als de tulp of hyacint. Je herkent de Fritillaria dus aan zijn hangende bloemen, maar soms is hij lastig te herkennen. Sommige soorten lijken namelijk helemaal niet op elkaar. Wij nemen je mee op ontdekkingsreis in alle Fritillaria soorten en helpen je deze te planten in het najaar.

Fritillaria soorten

De bekendste Fritillaria soorten zijn de keizerskroon (Fritillaria imperalis) en de kievitsbloem (Fritillaria meleagris).

  • De keizerskroon kan je herkennen aan de gele of oranje klokjesbloemen die omlaag hangen. Er zitten soms wel tot 12 bloemen aan een stengel. Aan de bovenkant van de stengel groeit groen en puntig blad. Ze hebben een vrij lange stengel van ongeveer 60 tot 90 cm. Hierdoor staan ze zowel in de border als in bloempot super mooi.
  • De kievitsbloem heeft, in tegenstelling tot de keizerskroon, maar 1 tot 3 bloemen per stengel. De stengels zijn ook een stuk korter, maar zo’n 30 cm. De leuke bloemetje hangen met hun kopje naar beneden. Het lijkt dus net of de bloem te zwaar is voor de stengel. Plant tussen het gazon of in een mooie sierpot.

Planten van fritillaria’s

De Fritillaria behoort tot de late voorjaarsbloeiers. De bloemen komen pas in april en mei tot bloei. Plant de bol al in het najaar, net zoals de tulp, narcis en hyacint. In tegenstelling tot deze bollen heeft de Fritillaria geen huid om de bol zitten, wat de bol kwetsbaarder maakt. Wees daarom extra voorzichtig bij het planten van de bol en bescherm deze goed tegen vrieskou. Het is belangrijk dat de bollen voor de eerste vorstperiode in de grond zitten en afgedekt zijn.

Fritillariabollen houden van een zonnige standplaats. Plant ze op een plek in de volle zon of half schaduw. De grond moet voedingsrijk zijn en goed doorlatend zijn. Start met de grond los te maken en te mengen met verse potgrond voor de vruchtbaarheid. Het water moet goed kunnen weglopen om wortelrot te voorkomen. Plant daarna de bol ongeveer 3 keer zo diep als de bol hoog is. Vul de gaten op met verse potgrond en geef genoeg water bij. De bollen mogen nooit te droog staan, dit kan ervoor zorgen dat ze niet tot bloei komen.

Fritillaria’s zijn ook zeer geschikt voor in bloempotten. Neem een pot met een gat aan de onderkant of maak zelf een gat. Bedek dit gat met potscherven zodat er geen aarde in gaat zitten. Vul de pot met verse potgrond en plant de bollen. Geef genoeg water bij om de bollen te laten wortelen. In de winter kan je de potten binnen zetten bij vrieskou.

Verzorging

De Fritillaria’s zijn vrij eenvoudig te verzorgen. Bescherming tegen de vrieskou in de winter is erg belangrijk. Haal na de winter zo snel mogelijk het noppenfolie of ander afdekmateriaal weg, zodat de bollen goed kunnen “ademen”. Geef verder genoeg water, zonder dat de bollen natte voeten krijgen. Te weinig water kan zorgen voor groeiproblemen en te veel water zorgt voor wortelrot. Na het uitlopen geef je een beetje meststoffen bij om de groei te stimuleren. Knip altijd de uitgebloeide bloemen weg, maar laat het blad zitten. Hier haalt de bol extra voedsel uit.