Bloembollen planten in de lente = bloemenzee in de zomer!

Bloembollen planten in de lente = bloemenzee in de zomer!

Bloembollen | 30 januari 2021

Met het voorjaar in aantocht weten we dat de bloembollentijd er ook aankomt. Niet alleen de voorjaarsbollen poppen uit de grond en laten hun geuren en kleuren zien, maar ook de zomerbollen mogen de grond in zodat jouw tuin, terras of balkon echt kan gaan schitteren deze zomer. We vertellen je graag alle ins & outs die je moet weten over deze bollen met behulp van dit artikel. Van hoe je ze moet planten tot de verschillende mogelijkheden die deze bijzondere bloembollen te bieden hebben.

Goed om te weten: het verschil tussen zomer- en voorjaarsbollen

De meesten kennen de voorjaarsbollen, welke in het voorjaar uitkomen. Zoals de meest bekende: tulpen, hyacinten en narcissen. Deze zogenoemde voorjaarsbollen plant je in de herfstperiode, zodat ze na de wintervorst in de lente mooi gaan bloeien.

Maar er zijn er dus ook zomerbollen! De naam zegt het al. Deze bloembollen moeten, na de aanhoudende wintervorst, in het voorjaar de grond in. Zij hebben een andere temperatuur nodig om te kunnen groeien en zullen na een paar maanden opkomen in de zomer.

Dit artikel gaat dus over zomerbollen. Wil je meer weten over de voorjaarsbollen? Lees er meer over op onze website.

Wanneer zomerbloeiers planten?

Om jouw tuin, terras of balkon in de zomer te laten stralen, plant je zomerbloeiende bloembollen in tussen eind februari en eind mei. Let goed op het weer, want ze kunnen pas echt de grond in wanneer de wintervorst er volledig uit is. Anders kunnen ze kapotvriezen. Mocht je toch te enthousiast zijn geweest en het gaat nog vriezen, dan kun je het beste afdekken met noppenfolie. In een pot kan je de zomerbollen al eerder planten. Mocht het daarna nog vriezen, zet de bloempot dan tijdelijk binnen.

Stappenplan voor het planten van zomerbollen

 1. Op het moment dat je een plan hebt gemaakt waar je bollen wilt gaan planten en de eerste zonnestralen weer naar binnen schijn, wil je natuurlijk de tuin in. Maar hoe plant je eigenlijk zomerbloeiers? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.
 2. Plant de bollen op een zonnige plek. De meeste zomerbloeiers houden van veel zon en zullen beter groeien en voller bloeien als ze genoeg zon krijgen.
 3. Voordat je begint met graven in de tuin bedenk je goed welke ruimte je wil beplanten, hoeveel ruimte er tussen de bollen moet zitten en hoe diep de bollen de grond in moeten. Je kan ervoor kiezen om één groot gat te graven en die later op de vullen met potgrond of een aantal kleinere gaten voor elke bol. Daarnaast maak je het voor jezelf makkelijker met een bollenplanter. Let wel op dat je het onkruid en hard onderdelen die je tegenkomt uit de grond haalt.
 4. Zorg voor potgrond/aarde speciaal voor bloembollen in de tuin. Neem wel potgrond met het RHP-keurmerk. Deze grond is vrij van bestrijdingsmiddelen en ziekteverwekkers.
 5. Leg de bollen met de neus naar boven in de grond zodat ze naar het oppervlak toe groeien. Soms is er al een klein steeltje te zien, maar soms is het lastiger te zien aan welke kant de neus zit. Dan leg je de bol met de bolle of puntige kant naar boven.
 6. Als het gaat vriezen nadat je dat bollen hebt geplant, zorg dan dat je het afdekt met isolerend materiaal. Voor een pot zou je noppenfolie kunnen gebruiken. Voor grotere oppervlakken met je denken aan afdekvlies.
 7. Geef de bollen genoeg water als het niet binnen een paar dagen regent. Water is erg belangrijk in de beginfase na het planten voor het ontwikkelen van het wortelstelsel. Voor bollen in potten is het wel belangrijk dat het water kan weglopen. Als er te veel water in de pot blijft staan kunnen de wortels gaan rotten.

Welke zomerbollen raden wij je aan?

De Liatris
Deze prachtige bloem kan je zo herkennen door zijn aarvormige bloeiers. Deze paarse pracht bloeit van juni tot september. Ben jij op zoek naar planten die bijen en vlinders naar jouw tuin trekken? Dan kom je zeker uit bij de Liatris. Wij noemde dit ook wel onze pollinator magneet. De Liatris is naast voor in de tuin ook geschikt voor in pot of als snijbloem. Je vindt ze bij Bakker zowel als losse bollen en in border pakketten.

Gladiolen
De echte zon genieters. Zet ze dus ook maar in de hele zon en of op een andere warme plek. De Gladiool komt in allerlei verschillende kleuren. Wit, rood, geel of paars, je kan het zo gek niet bedenken. De klokvormige bloemen bloeien van juli tot september, en sommige zelfs tot in oktober. Gladiolen zijn ook erg in trek bij hommels en bijen, en brengen zo de gezelligheid naar je tuin.

Freesia’s
De lente staat niet alleen voor kleurende bloemen maar ook voor geurende bloemen. Freesia’s brengen een heerlijke geur naar jouw tuin. Je kan Freesia’s zowel in je gazon als in een bloempot planten. Geniet van jouw Freesia’s in de zomer van juli tot september.

Dahlia’s
Deze komen in alle soorten en maten. Wij hebben ze in verschillende kleuren en verschillende bloemvormen. Dahlia’s kunnen erg lang blijven bloeien, mist de uitgebloeide bloemen worden verwijderd. Het is mogelijk dat de Dahlia tot de eerste nachtvorst blijft bloeien. Denk aan een periode van juni tot november dat je plezier kan hebben van de Dahlia.

Wist je dat?

 • Er ook speciale bloembollenpakketten te koop zijn? Hier zitten verschillende soorten zomerbollen in gerangschikt op grootte, geur en kleur. Zo hoef je zelf niet te puzzelen en kun je het 1 op 1 in de grond doen. Bekijk hier ons assortiment.
 • Sommigen uitgebloeide bloembollen vlinder lokkend zijn? Dit staat bij onze producten vermeld.
 • Er ook biologische bloembollen bestaan? Deze zijn zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest geteeld. Wij hebben ook biologische bloembollen in ons assortiment.
 • Als je bloembollen wilt kopen, let dan altijd op een keurmerk. Alle bloembollen van Bakker.com beschikken over het keurmerk van Holland Selection en hebben zelfs de A-status. Dat betekent dat de bloembollen de hoogst haalbare kwaliteit, soort- en kleurechtheid, formaat en gezondheid hebben. Verder heeft Bakker.com ook de grootst mogelijk bloembollen waar grotere en sterkere bloemen uit komen. Bakker.com geeft 100% groei- & bloeigarantie op alle bloembollen.
  Wil je meer weten over de kwaliteit van Bakker.com? Lees erover op onze website.
 • Het online bestellen van bloembollen heeft het voordeel dat de bloembollen kort voor verzending zijn verpakt (vers!) en bij je aan de deur geleverd wordt. Klaar om direct te planten.

Wil je jouw tuin, terras of balkon gaan inrichten met zomerbollen? Bekijk ons ruime assortiment.

Recente artikelen

Bare rooted planten: duurzaam, hip en terug van weggeweest
Alles over bloembollen voor binnen
Bloembollen verzorgen na de bloei

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom