Japanse esdoorn: planten, verzorgen & favoriete plek

Van terrasplant tot tuinplant. Van struik tot stam. En van solitair tot groep. De Japanse esdoorn is van alle markten thuis. Perfect voor elke tuin! 

Houd je van kleur, dan is de Japanse esdoorn precies wat je zoekt. De bladeren zijn kleurrijk; het zijn mooi ingesneden paarsrode, groengele of oranjerode bladeren.  

Met het veranderen van de seizoenen verandert het uiterlijk van de Japanse esdoorn mee. In de winter zijn de takken al mooi gekleurd in groen, geel, rood of zelfs gestreept. Als het voorjaar begint groeien de knoppen uit tot prachtig gekleurde bladeren, waar soms ook een mooi kleurverloop in zit. In de zomer behouden de bladeren deze kleur. Tot aan de herfst, wanneer het blad van de meeste Japanse esdoorns verkleurt naar een intens rood, oranje of paars. Never a dull moment. 

Combineer ’m met siergrassen of de Japanse roos voor een echte oosterse tuin. 

 

Nice to know  
De Japanse esdoorn is niet giftig en wordt zelfs gebruikt in Japanse gerechten. Het is opvallend dat de Japanse esdoorn wél giftig is voor paarden. Van de zaden kunnen de paarden spierziektes krijgen en ze kunnen er zelfs aan overlijden. Plant dus niet zomaar een Japanse esdoorn als je weet dat er paarden in de buurt zijn. 

Japanse esdoorn: facts & figures

Nederlandse naam

Japanse esdoorn

Plantenfamilie

Sapindaceae / zeepboomfamilie

Geslacht

Esdoorn

Gewas

(Sier)heester

Maximale groeihoogte (in CM)

150 - 200 cm

Winterhard

Ja, zeker tot -25 graden

Wintergroen

Helaas niet

Bloeimaand

April - juni

Vochtigheid grond

Vochtig, houdt niet van droge grond

Positie in de tuin

Volle zon, halfschaduw, schaduw

Bladkleur

Groen en in de herfst paars, rood, oranje, geel

Bloemkleur

Paarsrood

Wat voor soort grond past erbij?

Goed doorlatend en humusrijk

PH-waarde

Zuurminnend

Plantafstand

150 - 200 cm

Giftig

Ja, voor paarden

Eetbaar

Volgens Japanners is de esdoorn eetbaar

Geurend

Nee, helaas niet

Japanse esdoorn: facts & figures

Shop de Japanse esdoorn

Shop de Japanse esdoorn

Zo begon het ...

De esdoorn komt, zoals je wel zult vermoeden, uit Japan en Korea. In Europa en Noord-Amerika zijn ze inheems. In Japan gelooft men dat de esdoorn beschermt tegen onheil, bovendien staat ’ie symbool voor een vlam van inspiratie. Om deze reden zie je de boom ook veel terug in meditatietuinen of boeddhistische tempels.  

De esdoorn familie bestaat uit grote bomen en kleine heesters. Er zijn zo’n 120 verschillende soorten. De Japanse esdoorn is een kleine variant en is daarom een handige tuinplant.  

Zo plant je ’m!

Een belangrijk tip: Japanse esdoorns houden van een lichtzure grond (ook wel: grond met een wat lagere pH-waarde). Daarom kun je het beste wat turf toevoegen als je gaat planten. Turf zorgt ervoor dat de grond wat zuurder wordt. Precies wat de Japanse esdoorn wil dus. 

Meer weten over de zuurgraad (pH-waarde) van de grond? Wij leggen het je uit!  

 

Hoe plant ik de Japanse esdoorn in de volle grond? 

  • Laat de Japanse esdoorn eerst een uurtje in een emmer lauwwarm water staan voordat je gaat planten.  
  • Maak een plantgat en maak de grond goed los. Voeg wat tuinturf en compost toe. 
  • Zet de bovenkant van de kluit net iets onder het grondniveau. 
  • Vul het plantgat met aarde en druk stevig aan. 
  • Geef ’m na het planten direct flink wat water. 

 

Hoe plant ik de Japanse esdoorn in een pot? 

  • Zet de Japanse esdoorn eerst een uurtje in een emmer lauwwarm water voordat je gaat planten.  
  • Kies een grote buitenpot met gaatjes aan de onderkant zodat water goed kan weglopen. 
  • Doe wat tuinturf en compost in de pot. 
  • Haal de Japanse esdoorn uit de kwekerspot en zet’m in de pot. 
  • Verwen ’m meteen met wat water.  
  • Zet de buitenpot op een plekje in de halfschaduw.  

Favoriete plek en grondsoort

De Japanse esdoorn zal op een plek in de halfschaduw optimaal genieten. Ze kunnen best wat zon hebben als de grond maar goed vochtig blijft. Zet ’m alleen niet in de felle middagzon. Staat de Japanse esdoorn te veel in de zon, dan kan het zijn dat hij bruine bladranden krijgt. Met name de jonge Japanse esdoorn en de lichtere (gele) esdoorns zijn hier gevoelig voor. 

Tip voor echte plant lovers: laat de Japans esdoorn aan de zon wennen door ’m elke dag een uurtje langer in de zon te zetten. 

 
Grondsoort  

De Japanse esdoorn groeit goed in zure grond, hiervoor kun je wat tuinturf toevoegen. Zie hierover meer uitleg onder het kopje ‘planten’.   

Humusrijke grond is ook belangrijk voor de Japanse esdoorn. Dit is grond met veel plantwaardig materiaal zoals onkruid, compost en dood blad. Deze grond houdt vocht goed vast. 

De Japanse esdoorn snoeien & verzorgen 

De Japanse esdoorn is een trage groeier dus snoeien is niet noodzakelijk. Met name in een grotere tuin hoeft de Japanse esdoorn niet gesnoeid te worden. Maar in stadstuintjes en op balkons of terrassen is dat vaak wel nodig. De zware snoei mag in december, de lichte (vorm)snoei mag in de zomer. Zo blijft je struik, stam of bonsai mooi in model! 

Knip bij het snoeien van een Japanse esdoorn niet alleen het eind van de taken af, de struik krijgt dan een lelijke vorm. Om de sierlijke natuurlijke vorm van de struik te behouden kun je beter een paar takken gedeeltelijk of helemaal wegnemen en zo de struik uitdunnen. Knip steeds iets boven een jong zijtakje dat naar buiten wijst. 

Verwijder ook altijd dode takken en snoei niet meer dan 20%. 

De Japanse esdoorn houdt niet van droge grond, geef ’m daarom in droge en warme periodes wat extra water. Je kunt ’m twee keer paar jaar wat koemestkorrels geven. Dat zijn korrels van gedroogde koemest in korrelvorm. Even effectief en met net zoveel voedingsstoffen als in echte koemest en een stuk makkelijker te gebruiken!  

 

Wat is de mooiste Japanse esdoorn? 

Deze vraag komt veel voorbij! Een Japanse esdoorn met rode bladeren zorgt voor veel contrast in de tuin. Daarom is deze variant wel echt onze favoriet. Bovendien is voor een gemiddelde tuin een compacte variant aan te raden. Vaak past deze beter in het geheel dan een grote Japanse esdoorn.  

 

Nog meer plantgeluk?  

Je weet nu alles over de Japanse esdoorn. Meer groene inspiratie? Onze blog staat boordevol handige lijstjes en laatste groene trends!

Laat je inspireren door @bakkercom